PRESUDA ZA KRIMINALNU GRUPU IZ LESKOVCA; VLASOTINCA I NIŠA

BEOGRAD-LESKOVAC-VLASOTINCE

(agencije)

Krivično veće Specijlnog suda u Beogradu osudilo je organizovanu kriminlnu   grupu koja se u Leskovcu I Vlasotincu bavila iznudama, na ukupno 37 godina I 10 meseci aztvora.

 

Utvrdjeno je da je ovu grupu predvodio Vladimir Stojanović zvanim Laša a presuda je doneta jednoglasno , uz obrazloženje da su članovi te organizovane kriminalne grupe “bili sposobni da shvate značaj dela i da upravljaju svojim postupcima”.

Kriminalna grupa je organizovana u Leskovcu, Vlasotincu i Nišu od 2004. do 2011. s ciljem vršenja krivičnog dela iznude i sticanja neposredene koristi, nakon davanja novca na pozajmicu oštećenima i mimo dogovora za protivpravnu korist prinudili da na svoju štetu nešto učine.

Kao vođa grupe označen je Vladimir Stojanović, koji je osuđen na jednistvenu kaznu zatvora od sedam godina i osam meseci, a njegovi pomagači Radomir Filipović, zadužen za pretnje i primoravanja oštećenima na šest godina i osam meseci zatvora, Dejan Cvetković, na četiri godine i osam meseci, koliko je dobio i Aleksandar Petrović, zaposlen u Stojanovićevom preduzeću “Omorika”, preko koga su prali novac.

Božidar Cakić, koji je po naređenju Stojanovića pretio oštećenima i oduzimao vozila, osuđen je na šest godina i pet meseci, dok je bivši policajac Milan Rajković, koji je po Stojanovićevom nalogu tražio i pronalazio oštećene koji su se skrivali zbog sopstvene bezbednosti, preuzimao novac od kamata i motorna vozila, pravio štetne ugovore na svoje ime, osuđen je na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, koju je dužan platiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Član grupe Boban Ivković osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora, a Miloš Stamenković, Zoran Stanković i Dejan Stojanović osuđeni su na po šest meseci zatvora.

Svima će se uračunati vreme provedeno u pritvoru, a preduzeće “Omorika” dužno je da plati 21.053.137 dinara zbog protivpravno steknute koristi.

Članovima te kriminalne grupe oduzeta su putnička vozila, mobilni telefoni, laptop računari, dva iskorišćena ručna raketna bacača, pancirni prsluci, municija, ručni suzavac, ugovori o kupoprodaji vozila, pištolj cz-99, torbica, gumena palica, registarske tablice, kao i policijska značka i službena legitimacija Rajkovića.

Osuđeni su dužni i da snose sve troškove krivičnog postupka i sudskog paušala.

U obrazloženju presude se čulo da, nakon što su oštećenima pozajmljivali novac, određivali su različite kamate mimo dogovora, prvi put kada su oštećeni kasnili sa isplatom kamate, pretili su, saopštavali da je dug narastao, uvodili kaznene dnevne kamate od 500 do 5.000 evra.

Oštećene su pod prinudom i batinama primoravali da potpisuju ugovore i priznanice da su uzeli neuporedivo veće iznose, uzimali im vozila, prepisivali nekretnine na sebe, čak su u jednom slučaju uzeli celu štampariju sa šest mašina oštećenom.

Oštećene su takođe protivpravno zatvarali, ograničavali slobodu kretanja, tukli, palili im upaljačem prste na nogama, ponižavali, pretili da će “silovati ženu i dete”, “ispeći dete na ražnju”, “pucati u kolena”, saopštavali “da će im biti dužni dok su živi”, primoravali na razne malverzacije, falsifikovanje saobraćajnih dozvola…

Sudsko veće je navelo da je izvelo sve dokaze, da je utvrdilo činjenično stanje, da je došlo do pravnih zaključaka, kao u prethodnom
delu suđenja.

Naveli su da je uočljivo je da su kazne blaze u odnosu na sve optužene, jer, kako je obrazloženo, olakšavajuća okolnost je duži vremenski protek od izvršenja krivičnih dela.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Osteceni iz PIROTA i VLASOTINCA
Osteceni iz PIROTA i VLASOTINCA
8 godine pre

Svedoci za otkrivanje pljački,kriminalnih dela,prevare,ucene Dragana Mihaljčića 0656006070,Milana Rajkovića,Gonca 0603136666č016877601(UČA MIRAC-Vlasotince;CVETKOVIĆ SUZANA-Vl.Han 0631219580;JEVTOVIĆ MILAN-Švajcarska,Valjevo,Beograd 0644734564;ANDJELKOVIĆ ANA-Niš 018210460;KOSTIĆ ZORAN 0656546548,NIKOLIĆ SLAVIŠA 063426040,MANIĆ DOBRILA,PENIC DRAGAN 010311533,Boban 0102323401-Pirot )

Osteceni iz PIROTA i VLASOTINCA
Osteceni iz PIROTA i VLASOTINCA
8 godine pre

Doticni Milan Rajkovic je prebivao u otetom hotelu “GROZD” u Vlasotincu gde je mucio zrtve za svog poslodavca takodje kriminalca iz Zemuna Dragana Mihaljcica koji se na veliko bavi kriminalom,prevarama,zelenasenjem,pa je tako oteo(2 hotela u Vlasotincu,2 firme u Pirotu,pekaru u Raskoj,prevario M.Jevtovica iz Svajcarske…….),bio u zatvoru u LE sa potrckom GONCEM iz Vlasotinca ali ga spasava rodjaka sudija VS u Bg Vera Mihaljcic.Pored Mihaljcica-vodja grupe,clanovi su(MILAN RAJKOVIC,GONAC i GORICA iz Vlasotinca,S.RAKIC iz KG,TOSA mesar i ins.mup-a u inv.penziji N.GEORGIJEVSKI,iz PIROTA)