PRESUDA U PREDMETU DRENICA 2

MITROVICA

Danas je sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici objavilo presudu u predmetu Drenica 2, saopštio je Euleks.

“U optužnici je bilo navedeno postojanje pritvornog centra Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) gde su, prema navodima tužioca, pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinivši, između ostalog, krivična dela nasilja, okrutnog postupanja, prebijanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg postupanja nad civilima kosovskim Albancima koji su bili pritvoreni u pritvornoj ustanovi u Likovcu, pri čemu su sva krivična dela navodno bila počinjena u periodu između avgusta i septembra 1998. godine.

Optužbe koje je izneo tužilac odnosile su se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva, utvrđene i kažnjive na osnovu članova 22 i 142 Krivičnog zakona SFRJ (trenutno kažnjivih shodno članovima 31 i 152 KZRK), jer su, suprotono zajedničkom članu 3 Ženevskih konvencija i članu 4 Dodatnog protokola II, to su pravila međunarodnog prava koja su bila na snazi tokom unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Sudsko veće je utvrdilo da su  Sulejman Seljimi,  Jahir Demaku,  Zećir Demaku i  Isni Tači ”krivi” zbog počinjenog krivičnog dela okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima (kosovskim Albancima) i osudilo je g-dina Seljimija na zatvorsku kaznu od sedam (7) godina, a ostale optužene na zatvorske kazne od po šest (6) godina.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika Agim Demaj,  Baškim Demaj, Driton Demaj,  Seljman Demaj,  Fadilj Demaku i  Nedžat Demaku osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od tri (3) godine.

Sudsko veće je utvrdilo da su  Jahir Demaku, Zećir Demaku i  Isni Tači “krivi” po tački počinjenog krivičnog dela okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima (kosovskim Albancima) za šta su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pet (5) i šest (6) godina, kumulativno na sedam (7) godina.

Sudsko veće je utvrdilo i da je Sulejman Seljimi ”kriv” po tački počinjenog krivičnog dela okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima (kosovskim Albancima) za šta je osuđen na šest (6) i sedam (7) godina, kumulativno na osam (8) godina.Sud je uzeo u obzir te višestruke tačke optužnice i presude i izrekao je sledeće kumulativne zatvorske kazne  Sulejmanu Seljimiju (8 godina),  Jahiru Demakuu (7 godina),  Zećiru Demakuu (7 godina) i  Isniju Tačiju (7 godina).

Svih 10 optuženih osuđeno je u predmetu Drenica 2.

Tužilac je pozdravio presude koje je izrekao sud, uključujući i nalog suda za zadržavanje, i izrazio svoje poštovanje prema istinskoj i istrajnoj hrabrosti žrtava i svedoka koju su svedočili pred  sudom uprkos znatnim izazovima, zastrašivanju i poteškoćama po njih i njihove porodice”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare