Press u SNS-u o vraćanju Haremluka gradu

VRANJE

Haremluk koji je bio u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu vraćen je lokalnoj samoupravi i sada je procedura u toku da ovaj izuzetno značajan objekat iz turskog vremena bude predat Narodnom muzeju u Vranju.

Ovo je novinarima saopštio direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković na konferenciji za medije koja je održana u sedištu Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

„Zgrada Haremluka koja je do pre više godinu dana služila kao ugostiteljski objekat  ubuduće biće korišćena u svrhe razvoja kulture u gradu, što je i preporuka resornog ministarstva. Planirano je da se radi projektna dokumentacija za stalnu arheološku i istorijsku postavku Narodnog muzeja“, rekao je Stamenković.

Direktor je dodao da iako je zgrada u solidnom stanju neophodna je rekonstrukcija, posebno krova.

Haremluk je nakon revitalizacije od 1994. godine bio Poslovni klub „Simpa“. Zahvaljujući ovoj vranjskoj kompaniji objekat je zaštićen od daljeg propadanja i dugo godina bio je mesto kojem su se Vranjanci ponosili. Poslednjih nekoliko godina bio je u rukama privatnika koji se nisu trudili da zadrže stari sjaj, već je postao kafana.

Haremluk je sagradio 1765. godine moćni Raif-beg Džinić i sastavni je deo kulturno istorijskog kompleksa Pašin konak. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare