Gimnazijalci o opasnostima na interentu

NIŠ

 Dan bezbednosti na Internetu ove godine je obeležen 7. februara i međunarodno je prihvaćen datum koji ima za cilj da promoviše pametno korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija. Obeležavanju ovog dana pridružili su se i učenici Gimnazije „9.maj“ u Nišu na pomalo neobičan način način. Profesori informatike došli su na ideju da oranizuju takmičenje učenika na ovu temu, a njihov zadatak je bio da se predstave odgovarajućim radovima koje će posebna komisija pregledati i nagraditi one najbolje, ali, prema rečima direktora Gimnazije „9.maj“ Nenada Disića važnije od nagrade je podatak da učenici na ovaj način uče da zaštite sebe na internetu koji je sve više u upotrebi. Tema koja je učenicima datata je  “Bezbednost i privatnost na internetu”.

      Učenici trećeg razreda su izradili infografike i prezentacije u okviru izbornog predmete “Savremene tehnologije”. Teme infografika su Bezbednost na internetu, Privatnost na internetu i društvenim mrežama, Zaštita na internetu, Opasnosti na internetu, Pravila ponašanja na internetu, Autorska prava, Plagijarizam, Virusi, Lozinke…

    „Ideja da učenici na ovaj način pokažu i upozore na sve opasnosti koje vrebaju sa interneta potekla je profesora škole. U neku ruku to je bila i obaveza naše škole kao IT gimnazije, da sa učenicima radimo na tome kako bi oni bili što zaštićeniji na internetu  kako u privatnom životu tako i u školi gde je interenet sve prisutniji. Želimo da oni na tom prostoru budu što sigurniji“, kaže direktor Gimnazije „9.maj“ Nenad Disić.

    Učenici su u svojim radovima ukazali koje sve opasnosti vrebaju korisnike interneta, koje su to zamke u koje neko može da upadne, šta u tom slučaju da udare, ali ono najvažnije je da znaju kako zamke da izbegnu. Neki od učenika su se bavili pravilima za bezbedno surfovanje interentom, drugi opet obmanama na internetu, da li je svena internetu bespaltni ili se i tu nalazi neka zamka, intelektualnom svojinom, privatnost na internetu…

     Za rad koji mu se dopata svako je mogao da glasa klikom na  ispod rada za koji misli da ima najbolji dizajn, temu ili je naučio nešto novo iz njega. Glasanje je otvoreno do 7. februara, a najbolji radovi biće proglašeni kada komisija zvrši svoj deo posla.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare