Premijerom predstave “Putujuće pozorište Šopalović” počinje festival “Teatar na raskršću

NIŠ

Prvi i jedinstveni pozorišni festival na  balkanskom kulturnom prostoru “Teatar na raskršću” počinje danas u Narodnom pozorištu u Nišu, premijernim izvođenjem komada” Ljubodraga Simovića u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Ovim  Narodno pozorište Niš obeležava Dan pozorišta i 132. godinjicu postojanja

 “Od praizvedbe drame Putujuće pozorište Šopalović, 1985. u JDP-u, u režiji Dejana Mijača, mog profesora, prošle su 34 godine. U te godine upisali su se novi ratovi, crne zastave, zločini, raspad SFRJ, demonstracije, protesti umetnika, i često je postavljano pitanje: Kad je vreme za pozorište, a kad nije? Postoji li vreme u kom je etično da se pozorište odrekne sebe i šta znači to odricanje, kome ono odgovara” rekla je na konferenciji za novinare Tatjana Mandić Rigonat.

Produkciju predstave „Putujuće pozorište Šopalović“, potpisuje autorska ekipa: režija i dramaturgija Tatjana Mandić Rigonat, kostimograf Stefan Savković, scenograf Dunja Kostić, kompozitor Irena Popović, scenski pokret Miodrag Krčmarik, lektor Nataša Ilić, organizator Ana Veljković i klavirska pratnja Silvija Nešić/Mila Pužić.

U predstavi igraju: Aleksandar Krstić, Marjan Todorović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Maja Vukojević Cvetković, Evgenija Stanković, Katarina Mitić Pavlović, Katarina Arsić, Dejan Cicmilović, Sanja Krstović, Miloš Cvetković i Jelisaveta Koraksić.

Predstava će imati svoja reprizna izvođenja 21. i 22. marta na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Večerašnjom premijerom počinje prvi festival drame i pozorišta  balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”.

Do 19. marta biće prikazano osam takmičarkih predstava i jedna gostujuća iz Grčke, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Od takmičarskih predstava niška publika će imati priliku da vidi “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor, “We are born naked and the rest is…” – koprodukcija Mesa i Sarajevskog ratnog teatra, “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom (Cetinje), “Filoktet” HNK Varaždin, “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Višnjik” teatra “Ivan Radoev” iz bugarskog grada Plevena, “Festen” Dramskog teatra iz Skoplja i “Sumrak bogova” SNG Maribor.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob” pozorišne trupe “Ars Moriendi” iz Soluna.

Festival će otvoriti prvakinja niškog teatra u penziji Mima Vuković Kurić. Jedna od poslednjih njenih uloga na niškoj sceni, bila je u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, koja je premijerno izvedena davne 1997. godine. Govoreći o večerašnjoj predstavi “ Putujuće pozorište Šopalovič” i festivalu “Teatar na raskršću” ona je rekla:

“ Kritičari uvek imaju svoje stavove ali mi koji živimo taj život koji oni kritikama obuhvataju o pzorištu mislimo kao o svom životu. Uvek sa ljubavlju i sa pripadanjem. Očekujem mnogo i mnislim da će to biti sjajna predstava. O festivallu mislim da je to božanstvena ideja.”

Direktor pozorišta  kaže da je 132 godine postojanja pozorišta samo po sebi društveni fenomen.

“ Narodno ppzorište Niš uložio je maksimum svojih napora da svaku premijeru obeleži onako kako treba . To je jedan svečarski momenat za svako pozorište , pa i za Narodno pozorište Niš. Ali je srećna okolnost da se festival “Teatar na raskršću “ spoji sa Danom Narodnog pozorišta je naša potvrda uspeha i želje da okupimo na jednom mestu sve značajne pozorišne stvaraoce ne samo Srbije nego i regiona ovde u Nišu. Verujem da smo na dobrom putu da napravimo zaista dobar festival i da se dostojno predstavimo našoj domaćoj javnosti .

 Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će dodeliti 10 nagrada, činiće glumica Mia Begović (Zagreb), reditelj i glumac Bogdan Kostea (Rumunija), glumac Enver Petrovci (Priština), glumica Katarina Kocevska (Makedonija) i reditelj i ambasador Crne Gore u Srbije Branislav Mićunović. Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija. Planiran je i bogat prateći program, a organizatori posebno izdvajaju tribinu “Teatar Balkana, saradnja na raskršću” i okrugli sto kritike, čiji će moderatori biti teatrolog Jelena Lužina iz Skoplja, dramaturg Filip Vujošević iz Beograda, pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada, profesor Milivoje Mlađenović iz Sombora, Aleksandra Glovacki sa Drugog programa Radio Beograda, Bojan Munjin (Radio Zagreb) i Nenad Novaković upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare