Odbornici opozicije ne učestvuju više u radu lokalnog parlamenta

VRANJE

Odbornici opozicije napustili su danas sednicu Skupštine grada Vranja.

Svoju odluku o napuštanju lokalnog parlamenta su obrazložili na improvizovanoj konferenciji za novinare  u skupštinskom holu na kojoj su rekli da su kao članovi nedavno formirane Asocijacije slobodnih odbornika Srbije odlučili da to učine u trenutku kada je „omalovažavanje, ponižavanje i obesmišljavanje lokalnog parlamenta dostiglo vrhunac“.

„Tri godine već nama se oduzima reč, ne daje nam se pravo na repliku, ne odgovara se na pitanja koja postavljamo za skupštinskom govornicom u nameri da sprečimo brojna kršenja zakona i iživljavanje nad građanima Vranja odlukama o poskupljenjima, taksama…“, kažu opozicioni odbornici.

„Vranje najsiromašniji grad u Srbiji, koji mladi masovno napuštaju, jer se zapošljavaju samo aktivisti Srpske napredne stranke. Nema investicija, nema nijednog novog radnog mesta, niti podsticaja za zapošljavanje” , izjavio je  odbornik Demokratske stranke Perica Janković.

Odbornik i lider  Demokrtaske stranke na lokalu Slobodan Stamenković smatra da je „besmisleno učestvovati u radu parlamenta kada nemate debatu, već ogoljeno nasilje“.

„Izgubljen je smisao komunikacije u situaciji kada nemate debatu, imate golo nasilje, nametanje volje većine, diskriminacije mladih ljudi po partijskoj osnovi i diskriminacije u medijima. Kada zaključite da nema smisla, morate da nešto menjate i ovo je upravo traganje za smislom i traganje za demokratijom kako bi Srbiju i Vranje vratili na put savremenih evropskih država“, rekao je Stamenković.

On je pozvao građane da se na građanskim protestima bore za pravu demokratiju i slobodan život.

Potpredsednica Demokratske stranke u Vranju Nela Dimitrijević istakla je da je predložena izmena Poslovnika za rad gradskog parlamenta bio neposredan povod za bojkot Skupštine.„Prema novom Poslovniku formiranje odborničke grupe podrazumeva učešće najmanje pet članova jedne opozicione stranke. Takva praksa ne postoji ni u Narodnoj skupštini Srbije, niti u većini lokalnih skupština gde su minimum za to tri odbornika. Takođe, ukoliko dve ili više stranaka, odnosno lista formiraju zajedničku odborničku grupu, moraće sada da imaju najmanje 10 članova. To je vlast obrazložila „tehničkom greškom“, u šta nismo ubeđeni,rekla je Dimitrijević.

Skupština Vranja ima 65 odbornika, od kojih su  devet opozicionih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare