Premijera niške opere “Karmen” u junu

NIŠ

Premijera opere „Кarmen“ Žorža Bizea, koja predstavlja zajednički projekat triju gradskih institucija– Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti i Narodnog pozorišta, biće održana u junu, kada su planirana dva izvođenja na sceni Narodnog pozorišta. U planu je da tokom leta predstava bude izvedena i na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, najavljeno je juče u Gradskoj kući.     

                      

Probe su krenule početkom marata, a ovo je treći operski projekat koji zajedno realizuju tri ustanove. Opereta Johana Štrausa “Slepi miš” izvedena je premijerno na sceni Narodnog pozorišta u maju 2013, a opera “Seviljski berberin” Đoakina Rosinija u februaru 2015. godine, obe u režiji Ivana Vukovića.

                        I operu “Karmen” režira Ivan Vuković, dirigenti su maestro Dejan Savić i Milena Injac (koji su učestvovali i u prethodne dve produkcije), a u glavnim ulogama su mecosopran Aleksandra Ristić (Кarmen), sopran Кatarina Simonović Ivanković (Mikaela), tenor Saša Arsenkov (Don Hoze) i bas Nikola Mikić (Eskamiljo).

                          “Grad Niš je pre 50-60 godina imao operu, kao muzičko odeljenje u Narodnom pozorištu, i namera je da se to obnovi. Niš ima sjajne horove, profesionalni orkestar, Fakultet umetnosti koji izbacuje sjajne pevačke kvalitete, koji treba da imaju gde da se zaposle i da praktikuju ono za šta su učili. ‘Karmen’ se radi sa proverenim kadrovima u želji da zajedno napravimo treću opersku produkciju, a prve dve su senzacionalno prošle. Radićemo najbolje i uložiti sav umetnički potencijal”, naveo je Dejan Savić, dirigent i savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu.

                         Ivan Vuković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, nekadašnji upravnik niškog Narodnog pozorišta, kaže da je velika radost za svakog reditelja da radi “Karmen”.

                         “Karmen je uzbudljiva opera, ima puno solista, hor, treba napraviti svoje rediteljsko viđenje i sklopiti sve kockice, a upravo ih sklapamo. Kada su izvođeni ‘Slepi miš’ i ‘Seviljski berberin’ sala je uvek bila puna. Želeo bih da ovo bude korak ka stalnom operskom repertoaru Narodnog pozorišta” rekao je Vuković.

                           Milena Injac, dirigent i dekan Fakulteta umetnosti, rekla je da ova ustanova učestvuje u radu na operi punim kapacitetom- uključeni su i profesori i studenti. “Volimo da radimo na operama i radićemo uvek kads budemo pozvani”, rekla je Milena Injac.

                          U radu na operi “Karmen” angažovano je 14 solista, zbog korone su napravljene dve podele.

                         “Atmosfera je dobra, imamo mnogo iskustva, tako da smo u ovaj projekat ušli mnogo lakše nego u prethodna dva. I studentima znači što su u velikom broju uključeni u ovu produkciju, jer prethodne dve godine zbog pandemije nisu imali prilike da nastupaju”, rekla je Aleksandra Ristić.

                             “Nedavno nam je dozvoljen pun kapacitet sale, tako da se radujemo da vidimo pozorište ispunjeno publikom. Nakon sedam godina nastavljamo sa operom, i nadamo se da ćemo je uskoro imati redovno operu na repertoaru”, rekla je Miljana Nenadov, direktor marketinga Narodnog pozorišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare