Preko Radan planine prošao autobus posle 55 godina

KURŠUMLIJA-LEBANE

Prvi put posle tačno 55 godina preko Radan planine je prošao autobus koji je dovezao fudbalere Radana iz Lebana u Kuršumliju na utakmicu sa Kosanicom. Podsetimo redovna autobuska linija Leskovac – Prolom Banja ukinuta je 1967. godine jer je bilo preskupo održavanje puta, pišu Topličke vesti.

Put preko Radana spreman za asfaltiranje

Doduše fudbalere je dovezao minibus a uskoro će preko Radana krstariti veliki turistički autobusi.

Ovaj minibus sa 18 putnika je prošao preko Radana

Zahvaljujući državnom vrhu, koji je ovaj put svrstao u prioritete, izgradnja je počela u aprilu ove godine. Do sada su završeni svi pripremni radovi za asfaltiranje od Prolom Banje do Gajtanskih vrata, odnosno do asfaltnog puta koji vodi za Medveđu. U toku su radovi na deonici od Begovića groba, pored vodopada Ripovode, do sela Ivanje, prema Bojniku. Uskoro će biti asfaltirana deonica od Prolom Banje do Begovića groba, gde je i raskrsnica- pravo vodi put za Medveđu a levo za Bojnik.

-Put preko Radana spaja pet opština na jugu Srbije i doprineće razvoju dva okruga-Topličkog i Jablaničkog. Povezaće se turističke destinacije- Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, neolitsko naselje Pločnik, Nemanjine zadužbine u Kuršumliji… -kaže Dragan Simić, predsednik Upravnog odbora Turističkog klastera radanskog područja.

Pojašnjava da se ovaj put spaja sa novim auto-putem Niš-Merdare kod Rudara a novim putem spojiće se i Kuršumlijska i Lukovska banja.

-Od auto-puta u selu Rudare, gde će biti petlja, radiće se put preko Ljuše do Kuršumlijske banje i dalje do Lukovske banje-kaže Simić.

Put preko Radana, sledi asfaltiranje

Gde su dobri putevi tu dolaze i investitori. Saznajemo da mnogi već traže da kupe zemlju na Radanu a jedan kupac iz Kuršumlije je kupio šest hektara u blizini Begovića groba.

Izgradnji puta raduju se i malobrojni meštani koji žive u podradanskim selima.

Od mlađih koji žive i rade u gradovima čuli smo da će sada moći češće da obilaze svoje roditelje i dolaze na vikende i na odmor u svoja sela. Stariji meštani kažu da će uskoro imati više komšija. Svoj povratak u selo najavljuju i penzioneri jer će sada mnogo lakše otići u nabavku, do pijace, prodavnice ili ambulante.

Ipak, svi se nadaju da će ovim putem ponajviše prolaziti turisti. Zbog velikog broja atraktivnih turističkih destinacija i kulturno-istorijskih spomenika Radan će postati primamljiv za ekskurzije i turističke kružne ture pa će se razvijati i seoski turizam.

Najviše se raduju najstariji meštani sela jer više neće biti sami.

Izvor i foto: Topličke vesti

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare