Genetsko testiranje i u Nišu

NIŠ

 Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš započela je genetsko testiranje obolelih od sekundarno progresivne multiple skleroze, što će pacijentima omoguti da o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje dobiju lek „Siponimod-Mayzent“, čija mesečna terpaija košta oko 1.000 evra, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

                                “Genotipizacija je jedini način da se ispravna terapija prepiše i bez nje nije moguće primiti lek o trošku fonda. Pomenuti lek se od ove godine prepisuje o trošku fonda, a pre toga se testiranje moglo da odradi samo u inostranstvu ”, kazao je Milić u objavi na društvenim mrežama.

                                 Milić je, takođe, kazao  da laboratorija Klinike za kardiohirgiju neće raditi analize samo za pacijente sa jugoistočne Srbije, već ce se analize raditi i za obolele sa teritorije Kragujevca i Šumadije.

                              „Genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze pokrenuto zahvaljujuci ambiciji i entuzijazmu jednog od najboljih stručnjaka u Srbiji za lečenje te bolesti Slobodanu Vojinoviću, direktoru klinike za neurologiju UKC Nis, kao i Milanu Lazareviću, načelniku laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju“, istako je Milić.

                              Kako je kazao, zahvalnost duguju i Fondu za zdravstveno osiguranje Srbije koji je omogućio analize, kao i skupi lek besplatno za sve osiguranike.

                           „ Nema nista svetije nego dati šansu i nadu najtežim bolesnicima na izlečenje. Pacijenti sa multiplom sklerozom upravo spadaju u ovu grupu najtežih i najkomplikovanijih bolesnika“, napisao je Milić u objavi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare