Preko programa stručne prakse angažovano 64 mladih ljudi

 

LESKOVAC

Programom stručne prakse, koji je deo Lokalnog akcionog plana zapošljavanja,  obuhvaćeno je 64 osoba, za šta je grad izdvojio 14 miliona dinara.

Ovaj program je  namenjen nezaposlenim osobama koje se prvi put osposobljavaju za zanimanja za koja su stekle određenu vrstu i stepen stručne spreme.

“Šansa za zapošljavanje u direktnoj je vezi sa kvalifikacijama i praktičnim znanjem koje svaki od vas kao pojedinačno poseduje. Znanje koje ste stekli tokom formalnog obrazovanja i znanje koje poslodavci očekuju često nisu u potpunosti usklađeni. Lokalna samouprava, kroz stvaranje mogućnosti da mladi obave stručnu praksu, želi da omogući mladim ljudima da steknu potrebno radno iskustvo kao i da znanje stečeno tokom školovanja primene u realnom radnom okruženju” , rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Reč je o dva programa: stručna praksa za diplomce sa prosečnom ocenom 9 i više i stručna praksa koja nije ograničena visinom proseka, kojom su obuhvaćeni mladi sa srednjom, visokom školom i fakultetom. Prvim programom obuhvaćeno je šestoro mladih, a drugim 58. Oni će biti angažovani kod 26 poslodavca. Programi se realizuju uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje i deo su Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje koji je grad pokrenuo od 2013. godine. Od tada do danas stručnu praksu je obavilo 160 mladih ljudi, za šta je iz gradske kase izdvojeno 40 miliona dinara.

I u 2017. biće realizovana obadva programa stručne prakse, za šta će biti izdvojeno 10 miliona dinara.

Tamara Cakić, master inženjer tehnologije koja je Tehnološki fakultet završila sa prosečnom ocenom 9,5, stručnu praksu će obavljati u srednjoj Tekstilnoj školi.

” Meni će puno značiti iskustvo u struci od godinu dana i nakon toga polaganje stručnog ispita”, rekla je ona.

I Stefan Kitanović, koji će stručnu praksu obavljati u Odeljenju za finansije Gradske uprave grada, ukazao je na to da gradska uprava prepoznaje značaj mladih ljudi.

” Grad ulaže u obrazovanje i mladost, a na nama ostaje da to opravdamo” , rekao je Kitanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare