Počinje 51. „Borina nedelja“

VRANJE

Tradicionalna kulturna manifestacija „Borina nedelja“ koja se održava u čast poznatog Vranjanca, Borisava Stankovića, počinje u četvrtak, 23. marta, kada se obeležava godišnjica rođenja velikog pisca.

U Galeriji Narodnog muzela u Vranju prigodnu besedu imaće  književnik Milosav Savić, prošlogodišnji dobitnik nagrade Književne zajednice „Borisav Stanković“. Te večeri Bori u čast govoriće pisci Miloš Janković, Zoran Radisavljević i Dejan Đorđević,  kao i gosti iz Makedonije Hristo Petreski, Jordan Đorčev i Trajče Kacarov.

Kako je manifestacija odavno prešla okvire lokalnog nivoa i dobila republički značaj odvijaće se i u Vranju i u Beogradu, u Francuskoj 7, sedištu Srpskog književnog društva i Udrženja književnika Srbije, kaže Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.

„Moderna, modernisti i negacija kao načelo u srpskoj kulturi“, naziv je teme o kojoj će u petak, u Vranju, govoriti Milo Lompar. U isto vreme  književnici Slavoljub Marković, Živko Nikolić i Dejan Simonović u Beogradu će održati veče pod nazivom „Časopis priča leksikon Božjih ljudi“

Vranjancima će se u okviru ove značajne kulturne manifestacije predstaviti, Ivana Dimić, ovogodišnja dobitnica nagrade za roman godine koju dodeljuje NIN. Govoriće Mihajlo Pantić.

O delu Borisava Stankovića u našem vremenu u ponedeljak, 27. marta u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, govoriće Radivoje Mikić. U isto vreme u Udruženju književnika Srbije, na književnoj večeri naslovljenoj „Bora, uvek nov i moderan“ govoriće Jovan Delić, Danica Andrejević i Marko Nedić.

Manifestacija će biti završena dodelom nagrade „Borisav Stanković“, dramskom piscu, akademiku Dušanu Kovačeviću, na Blagovesti, 7. aprila.

„Borina nedelja“, pored „Disovog proleća“ jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, kaže urednik Književne zajednice Mihailović.

On novinarima nije mogao da kaže koliko će koštati ovogodišnja manifestacija, s obzirom da nije zatvorena finansijska konstrukcija, jer još uvek nije dobio odgovore ni od Grada Vranja, ni od Ministarstva kulture kod kojih je aplicirao za pare.

Prema njegovim rečima, u idealnim uslovima, manifestacija ovakvog renomea bi trebalo da košta oko šest miliona dinara.

„Mi ne tražimo šest miliona, samo kažemo koliko realno treba novca“, pojašnjava Mihailović.

Iz Grada poručuju da nisu u mogućnosti da udovolje zahtevima Književne zajednice.

Većnica za kulturu Zorica Jović kaže da je budžetom za 2017. godinu za manifestaciju predviđeno milion dinara i projektno će se finansirati. Zahtev Književne zajednice od šest miliona dinara je nerealan i Grad to ne može da izfinansira. Novac od 1,2 miliona dinara koji lokalna samouprva duguje za održavanje prošlogodišnje manifestacije ovih dana biće uplaćen, kaže Jovićeva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare