Predstavnici kompanije Rio Tinto odbili razgovor sa građanima

LOZNICA


U selu Brezjak u lozničkom kraju danas je održan veliki protest ispred predstavništva multinacionalnog koncerna Rio Tinto, a protiv namere te kompanije da otpočne eksploataciju rude litijuma. Lokalno stanovništvo najviše brine uticaj prljavih tehnologija povezanih sa iskopavanjem litijuma na njihovu okolinu, na šta su često upozoravali i domaći stručnjaci za zaštitu životne sredine.


Protest je organizovalo udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, a njihova predstavnica Marija Alimpić u obraćanju okupljenima istakla je da „građani nisu obaveštavani o ovom projektu, nije bilo nikakvih konsultacija, a mnogi su i zastrašeni“.
„Moramo da budemo svesni koliko dugoročnih problema će ovaj projekat da ostavi, ne samo za stanovnike loznice i okoline, već i cele Srbije“, rekla je Alimpićeva i dodala:
„Predstavnik Rio Tinta Gregori Maher ne zna gde je došao. Srbi će da brane svoje domove, svoja sela i svoju životnu sredinu“.
To je potvrdio i meštanin Slaviša Miletić, koji je u vatrenom govoru rekao da je „potomak slavnih predaka i otac šestoro dece, ali da ne namerava da se povuče, već da se bori za svoju zemlju“.


Profesor Duško Kuzović, predstavnik pokreta Oslobođenje, naglasio je da projekat nije transparentan:

„Studija izvodljivosti je proglašena poslovnom tajnom kompanije Rio Tinto. Zahtevamo moratorijum, ne samo na ovaj projekat, već i na sve druge poduhvate koji trajno uništavaju životnu sredinu, poput mini-hidroelektrana“.
Na skupu su govorili i predstavnici ekoloških pokreta, ukazujući na brojne probleme iskopavanja litijuma.

Protest je okupio više stotina meštana Brezjaka i okolnih sela, koji su nosili transparente „Rio Tinto daleko ti lepa kuća“, „Mi branimo celu Srbiju“, „Šta će nam reći naša deca“, „Vama litijum – nama otrov“.

Protestu je prisustvovao i predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, koji je pre nekoliko dana u medijima ukazao na probleme i štetne posledice ovog projekta, objasnivši da će Srbiji nakon završetka eksploatacije ostati „uništena životna sredina u jednom od najlepših delova zemlje, kao i sedam milijardi tona otrovne jalovine“.


Predstavnici Rio Tinta su napustili kancelarije pre početka protesta, odbivši pritom da razgovaraju sa okupljenim građanima.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Idi sad vidi dal sam tamo
Idi sad vidi dal sam tamo
1 godina pre

Dobro je, u redu je, pokazao si nam da znaš da su baterije u mobilnim telefonima delom od litijuma.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 godina pre

Naravno da sam apsolutno protiv svih vidova uništavanja životne sredine, naročito ako je to zagađenje “trajno”, međutim…

Gospodo demonstranti, molim vas ne budite licemeri! Najpre bacite svoje mobilne telefone u kontejnere za reciklažu, pa potom dižite revoluciju!
Šta mislite, odakle ti telefoni crpu energju za svoj rad? I nemojte svoju muku porediti sa MHE jer je to nešto sasvim drugo. Kao što znate bez vode nema života. Da li je tako i sa mobilnim telefonima?

Pođite najpre od sebe i uređaja koje brižno čuvate u svojim džepovima, pa onda tražite podršku. Da li ste se ikada zapitali, da je i litijum iz vaših androida i ajfona negde iskopan? Biće iskopan i vaš, hteli vi to ili ne!

zato umesto jalovih protesta, zahtevajte održivo rešenje. Litijum i posao da! Jalovina ne! Ekolozi i inženjeri ispred vas i biće sve u redu.