PREDSTAVLJENO NAŠE STVARANJE

LESKOVAC

 

U Leskovačkom  kulturnom centru danas su promovisane  tri sveske časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Naše stvaranje“.

 

Radi se o broju iz 2014. i dva dvobroja za 2015. Zbog finansijskih problema je kasnilo izdavanje.

„Tradicija od 62 godine je bogatsvo koje leskovačko kulturno nasleđe ima. Značajni intelektualci Leskovca ostavili su „Naše stvaranje“ kao jedan od najstarijih i najvažnijih časopisa na jugu Srbije“ rekao je Dragan Radović, glavni i odgovorni urednik i dodao da su mnoga značajna imena i uređivala i objavljivala u ovom časopisu. Sadašnja redakcija ima veliku čast i obavezu da održi tu tradiciju.

 

Nase stvaranje 1

Već na prvo prelistavanje nameću se teme kao što su „Progon Radoja Domanovića u južnoj Srbiji“ Ivana Ivanovića, pa „Izgon Ivana Ivanovića“ Dragoljuba Todorovića. Biljana Mičić je u „Lepotama kratke priče“ približila književni Konkurs za kratku priču „Vukašin Conić“, a objaveljene su i tri prvonagrađene priče sa ovog konkursa u 2014. i 2015. godini. Danilo Kocić se bavio „Glasovima i senkama iz „Dobre glave“ i drugih dela Svetolika Stankovića u književnoj kritici“. Doktor istorijskih nauka Ivan Becić zastupljen je tekstovima u kojima obrađuje teme kao što su „Dečji domovi leskovačkog okruga 1945-1958“ i „Školstvo u procesu modernizacije“. Književnu studiju Saše Hadži Tančića obradio je Dragan Zdravković, a Crnotravski rečnik Ana Savić Grujić. Saradnici u ovim sveskama su bili prerano otišli Dragan Tasić i Zoran Mladenović, književnici Vojislav Istatković i Miša Cvetanović…

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare