Predstavljena monografija povodom 135 godina rada Gimnazije

VRANJE

 

Povom 135 godina Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, promovisana je monografije ,,Vranjska gimnazija 1981-2016“, autora mr Ljiljane Simonović  Grujić i Verice Stošić.

Obraćajući se prisutnima Stošićeva je rekla da je vranjska Gimnazija, kao jedna od najstarijih i najuglednihjih škola u Srbiji za sve ove godine iznedrila ugledne stručnjake u mnogim oblastima.

„Na sakupljanju građe radilo se studiozno i u tome su nam pomogli bivši i sadašnji učenici i profesori. Nadam se da će ova obrazovna ustanova i ubuduće biti izvor novih saznanja  koja će iznedriti uspešne i dobre ljude“, rekla je Stošićeva, jedna od autorki.

Ona je kazala da su mnogi bivši i sadašnji učenici i profesori pomogli da nastane jedno ovakvo kapitalno delo koje je finansijski pomogao grad Vranje.

Na predstavljanju monografije koja je nastavak prethodne, koja je štampana povodom veka Gimnazije, govorila je i direktoraka Suzana Mišić Stanković.
„Ponosna sam što pripadam kolektivu najstarije obrazovne institucije, koja je uprkos reformama odolela vremenu i koja i dalje otvara nove stranice za buduće učenike. Misija koja nas vodi je potreba da se sačuvaju i neguju prave vrednosti, da potpuno i široko obrazovanje bude cilj od koga se ne odustaje. Gimnazija je i dalje svetionik obrazovanja, kulture i duhovnog utočišta za sve one koji žele da uče i  napreduju.

Priređivanje  monografije je rezultat višegodišnjeg rada i istraživanja. Posebnu vrednost knjige predstavlja objavljivanje do sada nedostupnog arhivskog materijala i dokumenata, kao i fotografija“, rekla je direktorka, koja je i recezent izdanja.

Sećanja na svoje srednjoškolske dane podelili su nekadašnji učenici ove institucije, koji su danas poznati i uspešni u svojim profesijama. Među njima su dr Dragan Mikić, profesor na VMA u Beogradu, dr Selena Stanković, šef departmana za francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu, advokat, Nebojša Novković, sadašnja profesorka ove škole, Maja Bulajić.

Na svečanosti,  koja je održana u sali Doma vojske u Vranju, zaslužnim pojedincima i ustanovama uručene su zahvalnice.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare