Predstavljen Program podrške za povratnike na Kosovo i Metohiju

VRANJE


U Vranju je održana javna prezentacija programa povratka na Kosovo i Metohiju, koji finansira Evropska unija. Cilj je da se pomogne interno raseljenim porodicama, u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosmet.

Ovaj projekat deo je šireg programa „EU podrška rešenjima za interno raseljene i reintegracije povratnika“ ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći kroz nekoliko paketa podrške koji će biti raspoloživi do kraja juna 2020. godine.

U naredne dve godine biće sprovedeno nekoliko aktivnosti koje su neposredno usmerene na podršku i pomoć interno raseljenim licima zainteresovanim za povratak, rekla je izvršna direktorka Centra za ravnomerni regionalni razvoj Vanesa Belkić.

„Nekoliko paketa podrške podrazumevaju humanitarni aspekt u smislu opremanja stambenih objekata u koje se povratnici vraćaju u svoje zajednice na KiM nameštajem, električnim aparatima i belom tehnikom, uz obezbeđivanje prevoza ljudi i stvari do njihovih domova“, istakla je ona.

Belkić je dodala da se najznačajniji paketi odnose na ekonomsko osnaživanje lica uz mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja čime bi se obezbedili egzistencionalni uslovi za članove njihovih porodice.

Mladima će kroz ovaj projekat biti ponuđen program obuke za programiranje jer je to najbrže rastući privredni sektor na svetu, koji će im obezbediti lakši pronalazak posla u toj oblasti.

„Ponudićemo i  dodelu malih start-up grantova, donacija i bespovratnih sredstava u vidu nabavke opreme za male privatne biznise. Njihova vrednost biće 2.500 evra bez PDV-a po individualnom korisniku, a biće favorizovano ujedinjavanje u male povratničke kompanije“, rekla je Belkić.

Na skupu je govorio i Branislav Janković iz organizacije Arbeiter-Samariter-Bund koji je izneo podatakda je putem identičnih programa, u protekle tri godine zabeležen povratak 110 porodica koje i danas uspešno posluju.

Na prezentaciji je posebno istaknut značaj saradnje svih relevantnih aktera, uključujući organe državne vlasti, u pružanju pomoći povratnicima kako bi se uspešno realizovali osnovni ciljevi ovog projekta.

Skup je bio dobro posećen, a pored Vranja aktivnostima je obuhvaćeno još devet lokalnih samouprava u Srbiji. To su Kruševac, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Raška, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aranđelovac i Bujanovac.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare