PREDSTAVA “CRVENA: SAMOUBISTVO NACIJE” IPAK U LESKOVCU

Srbija, jutro posle 8. marta 2016.

Vest o vraćanju predstave na repertoar Narodnog pozorišta Leskovac smatramo pozitivnom jer to pokazuje da živimo u demokratskom društvu u kom je glas javnosti važan i u kom upravnici pozorišta ne mogu arbitrarno da donose odluke o zabranjivanju predstava. Javnost je u toku poslednjih 24 sata od upravnika Narodnog pozorišta Leskovac dobila prvo potvrdu o zabrani predstave, a nakon toga i da se predomislio, te da će dozvoliti izvođenje predstave.

«Svesni smo bezbednosnog rizika koji preuzimamo pristajanjem da ipak gostujemo u Leskovcu, a nakon neodgovornog ponašanja upravnika Grujića, koji je svojim izjavama u javnosti napravio atmosferu linča kroz koju autori predstave prolaze, ali mi predstavu ne igramo za upravnike nego za građane i građanke. Zato smatramo važnim ovo gostovanje.» izjavio je reditelj predstave Vojislav Arsić.

«U svom pozivanju na Ustav, direktor leskovačkog pozorišta, još jednom pokazuje da «nije uradio svoj domaći zadatak». U Krivičnom zakoniku Republike Srbije postoji Član 176. u kome jasno piše da su od «izrugivanja Srbije» izuzeti oni koji svoje izlaganje daju u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu.» ističe spisateljica Milena Bogavac.

Postavljamo pitanje, ko će i na koji način preuzeti odgovornost za ovaj neprofesionalni odnos prema pozorištu i mladim umetnicima, te izražavamo zabrinutost za društvo u kome se ovakve stvari dešavaju. Verujemo da nisu svi umetnici spremni da javnost obaveste o ovakvim postupcima i na taj način se izbore za pravdu. Sa druge strane, zahvaljujemo se svim pozorištima koja su nas podržala i tako poslala jasnu poruku da su Leskovac i Zrenjanin slučajevi, a ne pravilo u Srpskom pozorištu. Zahvaljujemo se medijima i mnogobrojnim građanima i građankama koji su prepoznali važnost slobode umetničkog izražavanja.

Crvena 4 Crvena 3 Crvena 2 Crvena 1

Predstava «Crvena» bavi se pitanjem natalitetskog pada o kome se prošle godine mnogo pisalo. Budući da su poruke koje mediji šalju orijentisane na neophodnost porasta nataliteta u predstavi su one interpretirane koristeći se jezikom kojim se govori na svim mestima. Od ulice, preko naslovnih strana tabloida do televizija sa nacionalnim frekvencijama na kojima svakodnevno gledamo polne odnose starleta i kriminalaca, novih zvezda naše javne sfere. «Crvena» kritikuje ovakav diskurs i ona pokazuje kako je ovakav diskurs uticao na porast nasilja, na femicid, na mizoginiju, na činjenice da smo društvo u kome se žene tuku i ubijaju, a onda i optužuju za natalitetski pad.

Predstava «Crvena: Samoubistvo nacije» imala je svoje premijerno izvođenje u aprilu 2015. godine, od tada je izvedena 14 puta, pred više od 3000 ljudi. Pored redovnog izvođenja na matičnoj sceni BITEF teatra, predstava je uspešno gostovala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kulturnom centru Pančeva, Narodnom pozorištu Sombor, kao i na na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Drago nam je što će se predstava «Crvena» ovog meseca odigrati čak tri puta

12. marta u Bitef teatru, 19. marta u Narodnom pozorištu Leskovac, 25. marta na Art Trema Fest-u u Rumi, jer je njeno mesto u pozorištima, a ne u medijskim naslovima pored reči zabrana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare