Predsednik FSJO: Sudije da sude kako treba a ne da vode takmičenje

LESKOVAC

Prvenstvene utakmice na fudbalskim terenima Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga okončane su poslednjeg vikenda novembra.

U Jablaničkoj okružnoj ligi šampionsku titulu jesenjeg prvaka osvojili su fudbaleri Čekmina iz istoimenog mesta.

U toku čitave jesenje sezone fudbaleri Čekmina igrali su najbolje i tako su zabeležili 13 pobeda dok su samo u dva meča igrali nerešeno, što jasno kazuje da sasvim zasluženo zimuju na prvom mestu, a najbliži pratilac je ekipa Vučja sa zaostatkom od četiri boda.

Po svemu sudeći ove dve prvoplasirane ekipe vodiće borbu za osvajanje prvog mesta koje bi im donelo prelazak u viši zonski stepen takmičenja.
U Međuopštinskoj ligi jesenji prvak je ekipa Reala iz Donje Jajne sa 35 osvojenih bodova, a u stopu ih prate ekipe Moravca iz Pečenjevca i Slobode iz Donjeg Brijanja koje na svom kontu imaju po 31 osvojeni bod.
– Iako je tek nedavno prvenstvena sezona okončana u Jablaničkoj okružnoj ligi i Međuopštinskoj ligi može se reće da je jesenji deo prvenstvene sezone protekao u granicama sportske korektnosti. Naravno da nije bilo sve idealno, bilo je određenih propusta, koji moraju biti otklonjeni u nastavku drugog dela prvenstva. U narednim danima imaćemo sednicu Izvršnog odbora na kojima će biti prezentirani izveštaji komesara za takmičenje i suđenje i tek onda možemo izreći konačan sud o završenoj prvenstvenoj sezoni u obe lige – veli predsednik Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga, Dragan Stojiljković.
Kako su, po vama, službena lica obavljala svoje dužnosti ?
– E, tu ima, baš, problema. Pojedini delegati nisu se proslavili u svom radu i nisu na pravi način radili svoj posao. Bili su, po meni, isuviše blagonakloni sudijama u vrednovanju njihovog učinka u pravednom deljenju fudbalske pravde. A to najbolje kazuje sledeća činjenica, da se suđenje po oceni delegata kreće u proseku od 8,3 što je previsok prosek ocena datih sudijama. Ocene nisu odlučujući faktor u napredovanju sudija, to moraju svi da znaju i zato nema potrebe davati previsoke ocene, ako za to objektivno nema uslova.
Vaša poruka sudijama i delegatima ?
– Da u nastavku prvenstva isključivo rade na način kako to nalažu propisi i fudbalski zakoni. A sudijama da sude po Pravilima fudbalske igre i da budu u službi pravde i pravednosti a nikako da oni vode takmičenje, kao što pokušavaju neki da rade. Od Stručne strukovne organizacije sudija očekujemo da organizuju ,,Školu suđenja” i da iznedre nove i mlade fudbalske sudije, a od naše strane imaće svaku pomoć u granicama, naravno, naših mogućnosti.
U fudbalskoj Srbiji ima puno problema u isplati troškova službenih lica. Kakva je situacija u vašem okrugu ?
– Mnogo bolja u odnosu na duge regione. Klubovi svoje obaveze prema službenim licima izmiruju na vreme i u razumnim rokovima. Ima i tu poteškoća, ali kada sredstva iz opštinskih budžeta budu prebačena na račune klubova, uslede i izmirivanja potraživanja službenim licima, tako da za sada sve funkcioniše, uglavnom, na zadovoljavajući način – informiše nas prvi čovek Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga, Dragan Stojiljković.
Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare