PREDIZBORNI PIJAČNI BAROMETAR

BEOGRAD
( N1- Draža Petrović)

Pred kraj vlade Mirka Cvetkovića novinari su ga pitali šta će da radi kad mu istekne mandat, a on je prostodušno odgovorio: “Jedva čekam da idem na pijacu”. Interesantno, od tada mu se izgubio svaki trag.

Jedna verzija kaže da je Mirko poslednji put viđen na Đeram pijaci kako kupuje paprike, jer je Đeram pijaca, saznali smo ovih dana, tradicionalni Bermudski trougao članova DS kad padnu s vlasti. Mnogi tamo odu, ali se retko koji vrate.

Na Đeram pijaci okupljaju se prodavci jaja koji tu danima čuče ne čekajući toliko kupce, koliko neki autentični primerak originalnog demokrate. I nije im nešto preterano stalo da se pojavi domaćica koja će kupiti tri kartona jaja, već po ceo dan čekaju da odnekud naiđe Šutanovac, vlasnik vračarskog poljoprovrednog gazdinstva zvanog pašnjak.

I kad nekog od tih prodavaca jaja pitaju: “Šta ste po profesiji?”, on spremno odgovara: “Nezaposleni čekač Šutanovca”, a neretko po tezgama stoje natpisi: “Menjam 100 svežih jaja za jednog bajatog demokratu”.

Tako da kultna novinska rubrika pijačni barometar poslednjih dana izgledala mnogo dinamičnije nego obično: “Juče su na Đermu jabuke koštale 60 dinara, mladi luk 30 dinara veza, paradajz 150 dinara, zelje 20 dinara, zelena salata 40 dinara, a oko podne su viđeni Dragan Šutanovac i Balša Božović kako se raspravljaju s prodavcima jaja, koja su koštala 12 dinara po komadu. Posle su Šutanovac i Božović počeli da se rvu s prodavcima jaja, čija je cena u tom trenutku pala na rekordnih devet dinara, komad”.

Pošto je Aleksandar Vučić, sudeći po snimcima sa terena, lepak za diskretno krezube babe i nezaposlene čekače Šutanovca koji ushićeno aplaudiraju kad god premijera vide u prirodnoj veličini, njegovo kretanje po pijacama donekle je bezbedno. Svi ostali, pak, imaju izvesne teškoće, jer otkad je raspušten srpski parlament, politika se preselila na pijace, tradicionalna okupljališta svih onih koji nikada u životu nisu izabrani za poslanike. Ali se u politiku razumeju bolje od svih poslanika zajedno.

Pijačne makljaže zato su redovna pojava. Recimo, jedini istorijski sukob Srbije i Kine zabeležen je pre neku godinu na pijaci u Leskovcu kada su lokalni Romi u impresivnoj masovnoj tuči utepali lokalne Kineze. Onda se pojavila lokalna TV ekipa i pitala glavnog Roma šta ima da poruči povodom tog nemilog događaja, a on je besno izjavio: „Da im poručim da se vrate u taj njihov Japan odakle su došli!“

-Tuk'o me je k'o Brus Li, mamicu mu japansku! – rekao je tada jedan od učesnika makljaže.

Na srpskim pijacama uglavnom ne razlikuju Japance od Kineza, a ni Kineza od Japanaca, pa je i policija pre neki dan na Đermu imala sličan problem, jer na pijacam ne razlikuju ni Brus Lija od Balše Božovića, a kamoli Džeki Čena od Šutanovca.

-Ko vas je tukao? – pitali su policajci nezaposlene čekače Šutanovca.

-Ma oni žuti… – kukali su čekači Šutanovca.

-Kinezi!? – pokušavali su policajci da izvuku tačan odgovor.

-Ma ne, bre, oni žuti! Baš žuti! Skroz žuti! – kukali su čekači.

-Japanci? – pitali su policajci.

-Ma ne, bre! Žuti Šutanovac! – graknuli su čekači Šutanovca uglas.

-Ko bi rekao da je on Kinez! Neka ga vrate u taj njegov Japan odakle je i došao, a ne da ovde bije pošten svet po pijacama – rekli su policajci, ubeđeni da Šutanovac uglavnom ide po pijacama i lema svakog ko mu opsuje sve po spisku i sve po izbornoj listi.

Onda su demokrate održale konferenciju za štampu pod radnim naslovom: “Najebasmo ko žuti”. I pustili snimak gde se vidi kako nezaposleni čekači Šutanovca, mahom radikali, dakle osobe koje su ostale nezaposlene jer se na vreme nisu preorijentisale u naprednjake, malo provociraju, a malo i biju. Manifestaciju “Najebasmo ko žuti” posetio je i Dragan J. Vučićević, ličnost kojoj na vizit karti piše “Koljem po konferencijama za štampu”, što je daleko bolje nego da piše “koljem po kućama”.

Ima on taj čudan običaj da urla po konferencijama za štampu, okruglim stolovima i svim ostalim manifestacijama na kojima glasača iz slobodarskih Pripizdinaca treba ubediti, putem TV Pink koja sve te njegove nastupe pedantno snima i emituje po ceo dan, da je premijer ugrožena vrsta koju vrebaju baksuzi, ugursuzi i namćori.

Niko, srećom, ne bude povređen, pošto kolega J. Vučićević spada u onu vrstu koja pokušava da “vata na galamu”, što je karakteristika svih kolega iz familije “ložana”, dakle kolega koji se preterano lože. Na stručnom sajtu “vukajlija” pod “ložanom” se smatra “osoba koja ima sposobnost da od najbanalnije društveno-socijalne situacije napravi halabuku epskih razmera”.

Kolegi Vučićeviću, naime, ništa u našoj zemlji ne može da promakne, pa je, izgleda, maskiran u dilera originalnog ivanjičkog krompira iz potaje pratio ceo incident na Đeram pijaci, o kome je znao sve detalje, čak i one kojih nije ni bilo. Nikome nije bio sumnjiv, zato što između njegove pojave i pojave prosečnog prodavca ivanjičkog krompira nema suštinske razlike.

Iste večeri na TV Pink emitovana je i “Izborna reč”, prva emisija u istoriji svetskih televizija koja se bavila detaljnom jednosatnom rekonstrukcijom jedne pijačne makljaže.

-Na ovom snimku se lepo vidi kako Šutanovac drži ruke na leđima i istovremeno rukama bije prodavce jaja – opisao je dežurni istražni sudija Vučićević jasan dokaz iz koga se videlo kako Šutanovac zaista drži ruke na leđima i istovremeno rukama bije prodavce jaja.

-Ta kung-fu tehnika se zove: lemanje leđnim stilom – objasnio je dežurni istražni sudija svima kojima je bilo sumnjivo – kako neko može istovremeno da bije i drži ruke na leđima?

Onda je o svemu svedočila i baka Sneža koja je u inkriminisanom momentu na Đeram pijaci prodavala farbu za jaja.

Tako da je ova razgaljujuća emisija trebalo da se zove: “Izborno farbanje”. Mada je mnogo bolje: “Izborni mućak”. A najbolje: “Ima jaja”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare