Predavanje profesora sa njujorškog fakulteta dr Dejana Stojkovića o crnim rupama sutra u Vranju 

VRANJE

Predavanje „Crne Rupe u Vasioni i Laboratoriji“ fizičara iz Vranja i redovnog profesora na Državnom fakultetu Njujorka dr Dejana Stojkovića održaće se u velikoj sali Skupštine grada Vranja u sredu, 19. juna od 19 časova.

„Crne rupe su sigurno najinteresantniji i najintrigantniji objekti u našem univerzumu. Njihovo postojanje je predviđeno Ajnštajnovim jednačinama još pre više od stotinu godina, ali je zbog njihovih neobičnih osobina naučnicima bilo potrebno više od pedeset godina da prihvate da takvi objekti mogu zaista da postoje. Pošto čak ni svetlost ne može da napusti horizont događaja koji se nalazi oko crne rupe, njih je nemoguće videti direktno, ali se mogu opaziti interesantne pojave koje se javljaju isključivo u njihovoj okolini. U poslednjih nekoliko decenija naučili smo puno toga o crnim rupama, ali one nastavljaju da nas fasciniraju i iznenađuju. U okviru nekih teoretskih modela, moguće je čak i napraviti mini crne rupe u moćnim akceleratorima čestica koji su trenutno u pogonu“, apstrakt je predavanja.

Dr Dejan Stojković fizičar iz Vranja se u svetu nauke proslavio kao autor metode koja se u CERNU koristi za istraživanje crnih rupa. Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije. On već dugi niz godina živi i radi u SAD, ali kad god je u svojoj zemlji iskoristi priliku da održi nekoliko predavanja o temama kojima se bavi, a koje su zanimljive ne samo naučnicima, već i široj javnosti.

13165-Ady0sf6odt0l-1200.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare