Predavanje o savremenoj egipatskoj umetnosti

LESKOVAC

Narodni muzej i Grad Leskovac, u saradnji sa ambasadom Egipta , organizovao je predavanje na temu „Savremena egipatska umetnost“. Predavanje su održali umetnici iz Egipta, Hanafi Mahmud i Asma El Desoki. Njihovo stvaralaštvo zasnovano je na bliskom posmatranju senzualne i psihološke dimenzije ljudskog života. Tokom svog boravka u Srbiju obilaze srpske umetnike i sa njima razmenjuju svoja iskustva o razvoju savremene umetnosti.

Hanafi Mahmud se preko 26 godina bavi umetnošći za koju kaže da se veoma razlikuje od onoga na šta su ljudi navikli i o kojoj dosta znaju.

„Moje kolege i ja smo modernizovali odnos i način na koji se ona posmatra, uključili smo konceptualnu umetnost, video, prevode… Moja umetnost je moja privatnost, tako ja to vidim i radim.“

Asma El Desoki predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Egiptu, na departmanu za grafiku. Prvi put je u Srbiji i naglašava da je fasinirana predelima, te se nada da će se ponovo vratiti.

Andrea Tošić, pozdravljajući okupljene u ime lokalne samouprave, istakla je da je cilj ovog predavanja unapređenje saradnje dveju zemalja na kulturološkom planu.

„Ovo je nastavak i proširenje saradnje naših ambasada, kao i Grada Leskovca, koji se trudi da dosta radi na unapređenju kulturnih sadržaja i manifestacij, koji je otvoren da širi svoja poznanastva. Današnje predavanje je dragoceno jer će naši gosti razmeniti svoja iskustva o razvoju savremene umetnosti sa ovdašnjih umetnicima i svoju bogatu kulturnu baštinu učiniti dostupnim i našim mlađim naraštajima.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare