Predavanje i posmatranje pomračenja Sunca

NIŠ

Povodom predstojećeg delimičnog pomračenja Sunca, Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju naučno-popularno predavanje i javno posmatranje pomračenja.

U ponedeljak, 24. oktobra biće održano predavanje “Ne paničite – to je samo pomračenje Sunca i to delimično”. Predavač će biti profesor dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u penziji i predsednik AD “Alfa”. Predavanje počinje u 20 sati u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

                               Na predavanju će biti reči o tome kako su pomračenja Sunca doživljavana kroz istoriju, o prirodi pomračenja, vrstama i pojavama koje ih prate, kao i metodama za njihovo posmatranje.

                              U utorak 25. oktobra, ako bude vedro, AD “Alfa” i Departman za fiziku će organizovati javno teleskopsko posmatranje pomračenja sa platoa iznad Letnje pozornice u niškoj Tvrđavi. Posmatračke aktivnosti će se odvijati od 11  do 14 sati. Pomatranje će biti propraćeno i instrukcijama, kao i izlaganjem o Suncu i njegovim pomračenjima.

                           Predstojeće delimično pomračenje Sunca jedino je ovogodišnje pomračenje koje se vidi iz naših krajeva. U utorak, 25. oktobra, pomračenje počinje oko 11,25  i traje do 13,42  sati. Maksimum pomračenja nastupiće oko 12,33  i njegova magnituda iznosiće 42,5 posto. Sledeće značajno delimično pomračenje Sunca iz naših krajeva biće vidljivo avgusta 2027. godine.

                       Ovo predavanje i posmatranje deo su projekta “Kako dohvatiti zvezde?” koji AD Alfa realizuje u 2022/23 godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare