Niš je četvrti grad u Evropi po nivou buke od drumskog saobraćaja, iza Nikozije, Luksemburga i Beča

NIŠ

Po nivou buke koja dolazi od drumskog saobraćaja Niš je četvrti u Evropi,posle Nikozije,Luksemburga i Beča,saopšteno je na dvodnevnoj 27-oj medjunarodnoj konferenciji ‘’Buka i vibracije’’ održanoj na Fakultetu zaštite na radu .Da bi problem bio ublažen,ovom prilikom navedene su i obaveze lokalnih samouprava,a koje propisuje novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini.

                                Veliki procenat stanovništva grada Niša,ugrožen je od buke koju pravi drumski saobraćaj i  to je problem na koji često ukazuju i sami građani koji žive na lokacijama na kojima je ova pojava jako izražena. Buka koja se stvara u gradu, a uglavnom je posledica saobraćaja, ugrožava kvalitet života građana kako u dnevnim tako i noćnim satima, pa je zbog toga neophodno uraditi studiju kojom bi ovaj problem bio rešen. Po nivou buke koja dolazi od drumskog saobraćaja Niš je četvrti u Evropi,posle Nikozije,Luksemburga i Beča,saopšteno je na dvodnevnoj 27-oj medjunarodnoj konferenciji ‘’Buka i vibracije’’ održanoj na Fakultetu zaštite na radu. Da bi problem bio ublažen,ovom prilikom navedene su i obaveze lokalnih samouprava,a koje propisuje novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini. Predložene su i mere koje je potrebno da sprovede lokalna samouprava zajedno sa građanstvom koje bi predlagalo ali i dalo svoje mišljenje o predvišenim merama.

                              Da su Nišlije izložene velikom stepenu buke potvršuju i autori naučnih istraživanja a koji su  članovi laboratorije za buku i vibracije čiji je rukovodilac dr Momir Prašćevič, profesor Fakulteta zaštite na radu.

                                  „Imamo podatke da je preko 88 posto stanovništva grada Niša izloženo buci drumskog saobraćaja koja prekoračuje donji prag od 55 decibela u toku 24 sata“,kaže profesor dr Momir Prašćevič.

                              Novi Zakon o zaštiti od buke, nalaže lokalnim samoaupravama da u ovakvim slučajevima naprave akcioni plan,kako bi nivo buke bio smanjen.

                                 „Ovakvom sagledavanja stanja buke u gradu neophodno je uraditi akcioni plan, predvideti dugoročne i kratkoročne mere za rešavanje problema na onim lokacijama gde su visoki nivoi i gde veliki broj ljudi izložen tim nivoima buke.Obaveza je da se u narednih nekoliko godina, do sledećeg kruga izrade karata nivoa buke te mere i sprovedu a nakon toga da se proveri i njihova efektivnost i efikasnost. Naravno sve to je potrebno uraditi i uključivanjem javnosti, odnosno građana koji će imati mogućnost i da daju i svoje mišljenje o tim predviđenim merama.

                         Ove godine,uslediće u Evropi , četvrti krug izrade strateških karata buke,gde će,za razliku od prethodnih, biti primenjivana ista metodologija merenja buke za gradove.Prvog dana konferencije,u kojoj su svojim naučnim radovima učestovali istraživači iz okolnih zemalja i Srbije, bila je organizovana i izložba merne opreme i insumenata.

                          U okviru Projekta za podizanje kompetencija profesora i studenata koji se bave bukom i vibracijama prvi put na Fakultetu zaštite na radu,formiran je master studijski program u oblasti vibro-akustičnog inženjerstva. Organizaori konferencije jesu niški Fakultet zaštite na radu i Mašinski fakultet Univerziteta ‘’Politehnika’’ u Temišvaru. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare