Pred Novu godinu i Božić korisnici Narodne kuhinje dobiće pojačane obroke

NIŠ

Organizacija Crvenog krsta Niš pred Novu godinu najsiromašnijim Nišlijama, korisnicima Narodne kuhinje, uz uobičajene obroke, podeliće i pakete koji sadrže po pet konzervi pašteta, makarone i brašno. Kako kaže Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta u Nišu, iste paket će korisnici besplatnog obroka dobiti i pred Božić.

Od oktobra 2014. godine Crveni krst Niša u saradnji sa Gradom realizuje projekat  Narodne kuhinje. Projekat se realizuje na godišnjem nivou i sastoji se od usluga koja se pruža socijalno ugroženom stanovništvu, korisnicima novčane pomoći, koji su radno nesposobni  po propisima Zakona o radu, kao i članovi njihovog porodičnog domaćinstva, a  po spisku koji dostavlja Centar za socijalni rad.

Grad je spreman da svake godine na ovaj način pomogne i do 1500 sugrađana, a iz godine u godinu taj broj se kreće do hiljadu korisnika.

 „U ovoj godini zaključno sa novembrom  distribuirano je 181 680 obroka korisnicima. U proseku na dnevnom nivou  to bude 850 do 900 korisnika“, kaže Sanja Stojanović.

Distribucija toplog obroka vrši se svakog radnog dana. Za neradne dane, kao što su državni praznici, dele se paketi dobiveni od donatora ili pojačan obrok. Sastav paketa zavisi od donatora koji pomažu Narodnu kuhinju i uglavnom sadrži konzerve, brašno i testeninu.

 „Grad u finansiranju Narodne kuhinje učestvuje  sa 70 % finansija,  a to je 36 miliona dinara u 2020. godini. Iz ovih sredstava se plaća firma koja sprema i distribuira obroke do krajnjih korisnika, a to je Studentski centar Niš .Crveni krst učestvuje sa 12 miliona dinara tako što dostavlja 12 vrsta namirnica  od kojih se spremaju obroci za korisnike Narodne kuhinje“, objašnjava sekretar Crvenog krsta.

Podela hrane korisnicima odvijalo se se bez problema i u vreme vanrednog stanja.  Na 12 punktova u gradu svakodnevno su se delili topli obroci.

„Za vreme vanrednog stanja korisnicima koji su stariji od 65 godina i bolesnim  i kojima je bilo onemogućeno da dođu do punkta i preuzmu svoj topli obrok , Crveni i krst Niša je u saradnjii sa Predskolskom ustanovom „Pčelica“  vršio distribuciju korisnicima na kućnu adresu. Tako je 250 korisnika svakog dana  dobio svoj topli obrok na kućnu adresu“, kaže Sanja Stojanović i dodaje da je u  vreme  i neposredno posle ukidanja vanrednog stanja bio pojačan odaziv donatora  koji su pomogli položaj korisnika narodne kuhinje, tako da je bilo donacija i u pogledu paketa hrane ali i higijenskih sredstava.

Već pet ipo godina  u Nišu projekat Narodne kuhinje funkcioniše bez prekida. Projekat traje godinu dana, od 31. marta do 1. aprila naredne godine.Uskoro bi trebalo da se raspiše konkurs za najboljeg ponuđača koji će kuvati za najsiromašnije Nišlije, korisnike Narodne kuhinje u 2021. godini. Potrebno je na vreme obezbediti  sredstva  u budžetu, organizovati  javnu nabavku, potpisati sve ugovore  ponudjačima i  međusovbno, tako da sva se administracijaodvija a korisnici nemaju prekid u kontinuitetu rada narodne kuhinje.

Ovaj prilog je deo projekta koji sufinasira grad Niš, stavovi izneti u njemu ne odražavaju nužno i stavove donatora.

Ovaj prilog je deo projekta koji sufinasira grad Niš, stavovi izneti u njemu ne odražavaju nužno i stavove donatora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare