Na Klinici za kardiohirurgiju obavljeno 200 kardio operacija

NIŠ

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš juče je uradjena 200-ta kardiohirurška operacija u ovoj godini, saznajemo od direktora  klinike dr Dragana Milića koji je ovu vest objavio na svom Fejsbuk profile.

                               Prema njegovim rečima na kardiohirurgiji je od početka godine uradjeno i 185 vaskularnih operacija, a od ukupno 385 operisanih bolesnika, preminulo je njih šestoro, što čini stopu smrtnosti od samo 1,55 odsto.

                           Milić je naveo da je 200-ta kardiohiruška operacija izvedena kod bolesnika iz Kosovske Mitrovice koji je na kardiohirugiju primljen kao hitan slučaj sa znacima nestabilne angine pektoris.

                           Prema Milićevim rečima, prosečna starost  hirurške ekipe koja je izvela zahvat je svega 35 godina i to je dovoljan pokazatelj kakvu sjajnu budućnost ima kardiovaskularna hirurgija u Nišu.

                           “Ponosan na dvojicu mladih kolega, dr Aleksandra Kamenova i dr Vladimira Stojiljkovica, koji su do perfekcije obavili krajnje komplikovan kardiohirurški zahvat koji je trajao oko pet sati. Anesteziju je vodio dr Mladjan Golubovic sa anestetičarkom Tamarom Dimitrijević. Postoperativno praćenje bolesnika preuzeo je dr Miroslav Popovic. EKK je vodio perfuzer Radovan Dramićanin zajedno sa Bojanom Markovićem. U operaciji su učestvovale i instrumentarke Zvezdana Gijić, Maja Randjelović i Mirjana Kitić i bolničar Dragan Miljković. O ovim mladim ljudima i njihovim veštinama će se tek čuti”, naveo je Milić.

                           On je kazao da su svi pomenuti rezultati ostvareni u godini koja je donela sve osim normalnih uslova za rad.

                            “ I pored toga sto je veliki deo našeg osoblja bio angažovan u Kovid sistemu uspeli smo da redovnim radom operišemo sve bolesnike koji su imali hitnu indikaciju, ali i one elektivne. Lista čekanja  porasla je sa 60 bolesnika početkom godine na oko 120 u ovom trenutku, što je lista čekanja od prihvatljivih 4 do 5 meseci”, saopštio je Milić.

                           Kako je kazao, Klinika za kardiohirgiju pruža punu podršku Upravi KC Nis u sjajnoj inicijativi da se, čim uslovi oko pandemije dozvole, krene sa operativnim programom i posle podne i vikendom u cilju eliminisanja listi čekanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare