Pre nego se započne sa zidanjem nove zgrade konsultacije sa arheolozima

NIŠ

Arheolozi u Nišu su otrkrili 20 grobnica iz rano-hrišćanskog i kasno-antičkog perioda Naisusa, a otkrivene su u Pantalejskoj ulici tokom početka izgradnje nove stambene zgrade. Izgradnja stambenog objekata je stopirana dok se ne završe arheološka istraživanja, a novootkrivene grobnice samo potvrđuju da da je Jagodin Mala prostor na kome se je od 4 do 6 veka bilo groblje Naisusa. Na arheološkim istraživanjima angažovani su arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture  Niš.

                        „U najvećem delu parcele koju sada istražujemo imamo dvadesetak grobnih celina iz peridoa uzmeđu 4 i 6 veka. Pošto smo tek počeli da radimo videćemo koliko će biti zidanih konstrukcija“, kaže Aleksandar Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

                       Budući da se u ovom periodu sahranjivalo na različite načine arheolozi očekuju da pronađu razlišite grobnice, počev od onih  sa naobičnijim ukopom do zidanih grobnica koje imaju posebni arheološku, kulturnu i istorijsku vrednost. Takve grobnice je, prema rečima Aleksića, potrebno sačuvati o čemu odlučuju sami arheolozi.

                        Zbog ranijeg perioda kada su investitori gradili na parcelama pre nego što su ih ispitali arheolozi uništeno je  preko 92 posto rano-hrišćanskih nekroplo. To je bio povod da Zavod za zaštitiu spomenika kulture Niš utiče na promenu procedure izgradnje novih objekta kojima prethodi arheološko istraživanje.To se posebno odnosi na Jagodin Malu gde postoji veliki broj nekropola iz vremena o kome se govori.

                     Ukoliko arheolozi nađu zidani grob koji ima posebnu višestruku vrednost i koji je potrebno sačuvati, izvođač radova je dužan da osigura da nova zgrada ne naruši objekat koji je pronađen. Za investitore ovaj uslov važi od početka ove godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare