Pozorište u Nišu obeležava Dan pozorišta

NIŠ

 

Šta se nalazi iza kulisa? Koliko je potrebno da se sašije kostim za pozorišnu predstavu? Koji lepak s koristi za lepljenje brada glumcima – ova i još mnogo drugih pitanja mogli su danas da postave i da dobiju odgovore na njih posetioci koji su obišli Narodno pozorište u Nišu.

Danas, 27. Marta u celom svetu se obeležava  Svetski dan pozorišta I Narodno pozorište u Nišu otvorilo je vrata za sve zainteresovane građane koji su u jednosatnoj šetnji po Talijinom hramu  mogli da da vide šminkernicu, krojačnicu, da stanu “daske koje život znače”, da upoznaju “kako pozorište pulsira iznutra”.

“ Danas sam ovde da bih videla pozorište I lepote koje pruža, nešto što mi često zaboravimo.” Kaže jedna od posetilaca koja je obišla pozorište Bojana Petrović, koja dodaje da više voli da dođe u Pozorište nego da ide u bioskop. Sviđaju joj se “dubokoumne predstave koje je ostavljaju bez daha”, dodaje.

I Nenad Đorđević je obradovan činjenicom da može da “iznuzta” vidi hram kulture, iako , kako sam kaže, ne dolazi često na predstave.

Organizatori današnje šetnje imali u mnogo toga da kažu o istoriji ove ustanove ali I o tome kako se odvija “život na daskama”.

“ Mi smo organizovali akciju “otvorena vrata” I pozvali smo sve naše sugrađane  koji su zainteresovani da vide kako izgleda pozorište iza kulisa, da saznaju nešto više o samoj zgradi, arhitekturi zgrade, istorijatu pozorišta, kao I o samoj produkciji predstave I procesu “ kaže Miljana Nenadov , šef marketinga Narodnog pozorišta u Nišu.

Niš je jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog pozorišta. Prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu, za jednu od predstava putujuće družine, koja je izvedena prigodno, povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović.

Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. Dimića, početkom 1887 godine, osnovano je niško pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, J. Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u gostionici “ Knez Mihajlo“.

Inicijatori osnivanja pozorišta „Sinđelić“ bili su: Stevan Sremac – niški profesor, Milorad Petrović – učitelj, Stevan Nikšić – Lala, Henrih Liler i Špira Kalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić. Igrani su komadi: „Ukroćena goropad“, „Mizantrop“, „Dva cvancika“, „Podvala“.

Prvog januara 1939. godine u novosazidanoj zgradi na Sinđelićevom trgu, prikazana je prva predstava „Zidanje Ravanice“ ili „Zadužbina cara Lazara“, u režiji Dragoslava Kandića. Pozorište je imalo 687 sedišta. Prvo veliko obnavljanje pozorišne zgrade bilo je 1968. godine; drugo 1986. godine; treće 2002/2003. godine.

U okviru obeležavanja Svetskog dana pozorišta večeras će sa početkom u 20 sati biti odigrana predstava ’’Ulica usamljenih automobila’’ a prepočetka predstave, kako je običaj u svim teatrima sveta na ovaj dan, pročitaće se poruka nekog poznatog pozorišnog umetnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare