Studentske I tehnološke inovacije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


LESKOVAC

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno se održava od 2005. godine I na pragu smo četrnaesto po redu koje ponovo izdvaja posebnu kategoriju ‘’Studentske I tehnološke inovacije’’.  U Centru za stručno usavršavanje, danas su prezentovane propozicije I ostali uslovi takmičenja, upravo ovoj kategoriji inovatora.

 

 

Takmičenje za najboju tehnološku inovaciju se odvija u zajedničkoj organizaciji Ministarstva prosvete, nauke I tehnološkog razvoja, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu I Tehnološko –metalurškog fakulteta u Beogradu, uz podršku Privrednih komora Srbije I Republike Srpske I nacionalnih javnih servisa dve države. Profesor doktor Dragan Povrenović, koordinator takmičenja, kaže da je pokretačka ideja bila naterati ljude da razmišljaju inovativno, a potom I da od svog znanja I invencije, sutra kreiraju sebi radno mesto.

–          I kada saberemo sve što smo uradili u proteklih 13 godina, možemo sa ponosom da kažemo da smo ostvarili zavidne rezultate. S jedne strane, broj novotvorenih preduzeća onih koji su pokrenuli sopstveni posao samo zahvaljujući činjenici da su se odvažili da učestvuju na takmičenju, je preko 8o. Ono što je, takodje veoma bitno, jeste da su ta preduzeća nastavila da žive i na tržištu se, iz godine u godinu, inovativno razvijaju. To se najbolje vidi kroz podatke u APR-u (Agenciji za privredne registre). Ti mali timovi, koji su na početku imali samo ideju, prerasli su u ozbiljne, respektabilne kompanije. Samo u prošloj godini, pobednici sa prethodnih takmičenja su, sa svojim firmama, ostvarili promet, veći od ukupnih sredstava uloženih u organizaciju I nagradni fond takmičenja u proteklih 13 godina. Ako bismo sabrali prihod svih učesnika, a ne samo pobednika, ostvareni prihod  bi bio 9o puta veći od ukupno uloženih sredstava u pripremu takmičenja.

Inovacije sa kojima se može konkurisati, mogu biti vezane za najjednostavnije proizvode, koje već vekovima pravimo na ovim prostorima, a koji su na kvalitetan I savremen način ponudjeni tržištu, do visokih tehnologija, pri čemu su oblasti tehničko-tehnološkog, organizacionog ili uslužnog stvaralaštva ravnopravno zastupljene. Prijavljivanje počinje 2o. aprila, putem sajta www. inovacija.org, a ove godine takmičari će biti podeljeni u tri kategorije:

–          Prva je naša standarda kategorija- realizovane inovacije. To znači da timovi moraju da naprave neki proizvod, neku inovaciju, čiju funkciju je moguće neposredno demonstrirati. Tu mogu da učestvuju svi. Sledeća kategorija, koju smo ove godine, posle gotovo decenijske pauze, ponovo oživeli, su srednjoškolci. Sa njima ćemo I danas razgovarati u Leskovcu, u želji da vidimo kakve su njihove ideje I u kojoj fazi. I naravno, posebno želimo da izdvojimo studentske timove, kao treću kategoriju. Ovde imamo Tehnološki fakultet, pa želimo, pre svega, da njegove studente motivišemo da razmišljaju inovativno.

Profesor Povrenović izrazio je žaljenje što medju prijavljenim timovima u proteklih 13 godina nema puno Leskovčana, što je pokušao da protumači ili njihovom nedovoljnom informisanošću ili inertnošću da se pojave na takmičenju, iako, kaže zna da u ovom gradu živi dosta ljudi sa zanimljivim inovativnih idejama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare