Poznati glumci na otvaranju Filmskih susreta

NIŠ

Sve je spremno za početak 53.Festivala glumačkih ostvarenja, Filmski sureti. Festival će biti otvorene 25. avgusta filmom „Južni vetar“ koji u Nišu ima svetsku premijeru, rečeno je danas  na konferenciji za novinare. Niška publika imaće zadovoljstvo da joj se pokloni prva glumačka ekipa ovog filmskog ostvarenja.

“Južni vetar je film  inspirisan autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. Poučna priča za mlade u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su, u želji za boljim životom, napravili pogrešan izbor. U filmu glavne uloge igraju Miloš Biković, Nebojša Glogovac, Dragan Bjelogrlić, Miodrag Radonjić, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević i svi ovi glumci , osim preminulog Nebojše Glogovca, pokloniće se publici na otvaranju Festivala u niškoj Tvrđavi.

Direktor Filmskih sureta Srđan Savić je rekao je na konferenciji za novinare koja je danas održana u Oficirskom domu  da će ovogodišnje surete obeležiti izuzetno kvalitetna produkcija koju je uporedio sa  produkcijom filmskog festivala u Puli.

„Na ovogodišnjin Filmskim susretima biće prikazano 15 filmova, jedna svetska, jedna srpska i sedam niških premijera. Dvanaest filmova se nalazi u zvaničnom programu, a tri u nezvanićnom. Film „Južni vetar“ imaće u Nišu svetsku premijeru, ali će premijerno u Srbiji biti prikazan i film „Granice, kiše“. Primijerno će biti prikazani i filmovi „Meso“ i „Zlogonje“, a nakon zatvaranja festivala publika će videti još tri ostvarenja , prvu epizodu serije „Koreni“, „Moj život je mjuzikl“ i „Nepriulagođeni filmski grof“,

Na festivalu će biti prikazani i  koprodukcioni fimolovi kao što su filmovi „Granice, kiše“ i „Žaba“, gde je više prodikacija sa teritorije bivše Jugoslavije učestvovalo zajedno. Imamo i dva hrvatska filma gde Srbija nije manjinski koproducent, ali su oni ispunili sve uslove da budu na našem festivalu i u njima igraju srpski glumci sa zapaženim ulogama“.

Dejan Dabić je najavio “nikad bogatiji “ prateći program Festivala koji će se odvijati na četiri lokacije – bioskop Sinepleks, kao i bioskom Vilingrad, koji se prvi put pojavljuje u organizaciji Filmskih susreta, Oficirski dom, Niški kulturni centar. Dabić je posebno istakao na takozvani program “ Kino regiona” i okrugli sto koji je posvećen Nebojši Glogovcu  a koji će se održati 30.avgusta, na dan rođenja preminulog glumca . O njemu će govoriti reditelji i glumci koji su radili sa njim, kao i filmski kritičari.

“Filmovi iz programa “Kono region” nisu ušli u takmičarski program, ali predstavljaju programe iz našeg regiona. Biće igranih filmova i dokumentaraca i zavređuju da se vide jer u sadrže u sebi kretaivne vrednosti na osnovu kojih smo ih i birali. Publika će premijerno moći da vidi filmove “Godina majmuna”, ali i “Čelične ratnice” koji govori o ratnim heroinama iz Prvog svetskog rata od Nadežde Petrović do Florens Najtingejl. Tu je još i fim “Imam dvije mame i dva tate” Krešimira Golika”.

 Selektor Vladan Živković je govorio glumcima koji će se pojaviti pred publikom, ali i o tome zašto sve više imamo filmova snimljenih u koprodukciji.

U filmovima koji će se prikazati na ovogodišnjem Filmskom festival igra oko 120 glumaca, ali svakako da neće moći svi da se poklone niškoj publici. Očekuje se veliki broj njih na sceni, ali ne u broju u kome su se pojavili prošle godine, kazao je Vladan Živković, selektor Festivala.

“Sasvim je izvesno da je veliki broj glumaca potvrdio svoj dolazak u Niš, a pravo zadovoljstvo za Nišlije će biti da im se pokloni prva glumačka ekipa filma “Južni vetar” koju će predvoditi Miloš Biković. Do sada nismo bili sigurni šta će biti sa Srđanom Todorovićem, ali je on danas potvrdio svoj dolazak”, istako je Živković.

Na pitanje novinara zbog ćega se danas filmovi snimaju u koprodukciji on je odgovorio da je “film skupo zadovoljstvo”.

“Poslednjih pet do šest godina je praksa da se filmovi snimaju u koprodukciji jer ni jedna produkcija u regionu nije dovoljno jaka da sama iznese ceo film. Uglavnom se radi o finansijskim razlozima kada se govori o koprodukcijama”, kazao je Živković.

Savić je dodao da uslovi u kojima će se filmovi prikazivati nikada nisu bili bolji. Letnja pozornica je renovirana u potpunosti, filmovi će se prikazivati na platnu viskom tri metra, zvuk i slika će biti na najvišem nivou.

„Letnja pozornica je renovirana tokom prošle i ove godine. Prošle godine je završen amfiteatar i urađene su garderobe, a ove godine je uređena i sama bina, mesto gde se postavlja platno i toaleti. Letnja pozornica odavno nije tako dobro i lepo izgledala”, istako je Savić.

Na otvaranju Festivala biće dodeljena i nagrada „Pavle Vuisić“ koje je ove godine pripala Radošu Bajiću. Nagradu dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije i tokom konferencije za novinare Srđan Savić je podsetio novinare na veliki broj filmova u kojima je ovaj glumac i reditelj igrao sedamdesetih i osamdesetih godina i rola znamnitih Srba koje je preneo na filmsko platno. .

Večera će biti kao uvertira u Filmske susrete – spektakularna projekcija filma „Marš na Drinu“ koja se održava sa početkom u 21 sat u Amfitetru na Keju.

„Marš na Drinu na Nišavi“ je naziv ovog programa, a biće prikazano ovo klasično jugoslovensko srpsko filmsko ostvaranje tako što će projektor biti sa jedne strane, u Amfiteatru na Keju, a preko Nišave, sa druge strane biće platno potpuno iste veličine kao i ono na Letnjoj pozornici”

“Biće to najveća prejekcija na Balkanu”, rečeno je na konferenciji za novinare. “Film je snimljen dve godine pre održavanja prvog Festivala glumačkih ostvarenja, a na žalost ni jedan od glumaca koji se pojavljuje u filmu nije među živima”

Organizatori su dodali da su se postarali i da slika i da ozvučenje budu na najvećem profesionalnom nivou. Film se prikazuje u čast obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Film „Marš na Drinu“ je klasično ostvarenje naše kinomatografije i jedan je od najgledanijih naših filmova kada se gleda celokupna istorija jugoslovenskog i srpskog filma. Kao Ovo je jedan od deset najznačajniji filmova snimljenih na ovim prostorima i kao takav uskoro će biti digitalizovan, čulo se na konferencij za novinare.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare