Poznat program „Svetosavske nedelje“

VRANJE

Tradicionalna kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“, koja se u Vranju održava već 33 godine, i ovog januara biće održana od 21. do 27.

Manifestaciju će kako je najavljeno u Galeiji Narodng muzeja otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković, 21. januara, u 19 sati. Prigodnu besedu imaće i vladika vranjski Pahomije, a planiran je nastup Hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Biće otvorena i izložba fotografija autora Zorana Radosavljevića, koja je naslovljena „Ranohrišćanske grobnice Niša“.

Drugog dana manifestacije u vranjskom pozorištu u dva termina od 17 i 20 sati biće prikazan dokumentarni film „Lastavice Hristove“. Ulaz za obe projekcije je slobodan.

U Pozorištu „Bora Stanković“, za 23. januar, planiran je koncert crkvenog ansambla „Branko“ iz Leskovca. Početak je u 19 sati.

Dan kasnije u Galeriji Narodnog univerziteta u 18 sati i 30 minuta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, a biće predstavljeni i radovi koji su nastali u ikonopisačkoj radionici.

Istog dana u kamernoj sali pozorišta biće priređena promocija knjige „Gazda Gligor“, autora Dušana Đorđević, posthumno priređenog i prerađenog izdanja. Događaj je zakazan za 19 sati.

Neće izostati ni interaktivni susreti pisaca za decu Bojana Ljubenovića i Aleksandra Janjuševića sa učenicima osnovnih škola i predškolcima. To je planirano 25. januara, za kada je u pozorištu najavljen i program pod nazivom „Učenici Svetom Savi u čast“. Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola „Srećni dani“ i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i đacima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Prigodan program izvešće učenici OŠ „Branislav Nušić“ iz Rataja.

Pomenuti pisci za decu nastaviće druženje sa školarcima, kao i mališanima u vrtićima.

Druženje sa decom imaće i pisac Ljubivoje Ršumović, koji će istog dana od 13 sati prisustvovati i svečanom otvaranju renoviranog Dečjeg odeljenja vranjske Biblioteke.

Pretposlednji dan manifestacije biće u znaku Svetosavske duhovne akademije na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručena priznanja i nagrade Sveti Sava za 2022. godinu.

U Sabornom hramu, na sam dan praznika, 27. januara, biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola i organizovana proslava  Savindana u školama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare