Poziv srpskim festivalima za effe etiketu

NIŠ

Evropska asocijacija festivala i Evropska unija nastavljaju sa projektom dodeljivanja EFFE etikete – Evropa za festivale, festivali za Evropu – kojom se festivalima dodeljuje priznanje za kvalitet i dobar rad. Za novi ciklus EFFE etikete 2017-18 mogu se prijaviti i festivali iz Srbije i zapadnog Balkana  – ovo je ukratko poruka koja je iz Niša upućena kulturnim poslenicima, udruženjima I institucijama koje u svom delokrugu rada imaju organizovanje festivala.

Novi konkurs za EFFE etiketa 2017-2018, pruža nove mogućnosti za umrežavanje i povezivanje festivala, a samim tim za razmene i saradnju. U procesu selekcije festivala koji će konkurisati za EFFE etiketu i nagradu učestvovaće međunarodni žiri eksperata iz oblasti umetnosti, kulture, biznisa i politike. Dobitnici EFFE etikete biće promovisani  na okupljanju festivala 4. maja ove godine.

“ Ja očekujem da će iz Srbije biti mnogo više festivala, s obzirom da je interesovanje veliko I  sobzirom da je ovo jedna lepa prilika za povećanje njihove vidljivosti.  Dvadeset dva festivala iz Srbije imale su privilegiju da budu deo ovog projekte, ove meže u prvom pilot projektu. Dobili su etiketu za 2015-2016. Novo izdanje otvara vrata festivalima iz Evrope i regiona i naravno festivali iz Srbije  Festivali dobijaju etiketu koja garantuje kvalitet, pokazuje da dobro rade, to je nagrada koja se dobija od festivalskih radnika. Drugo oni postaju deo te festivalske mreže, ovo izdanje obećava da međusobnu saradnju festivala, verujem da će to i biti” – rekla je Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor i direktor ArtLink-a.

Prijavljivanje festivala iz Srbije je moguće do 17.februara.  

“Ideja je da niškim institucijama kulture prenesemo koje su to važne smernice kako bi što bolje konkurisali sa bilo kojim festivalom u Nišu i kako ih prilagoditi i obezbediti finansijsku pordšku. Reč je o raskošnom fondu koji je dostupan svim organizacijama  i institucijama iz Srbije važno je koliko I finansijska podrška toliko i  ostvarivanje partnerstva sa različitim ili srodnim organizacijama I ustanovama iz cele Evrope. Važno je da budete prepoznatljivi na evropskom nivo. Odlična prilika da se upoznamo sa drugim sredinama, ljudima i profesionalcima. Na žalost, samo Beograd, Novi Sad i Smederevo su aplicirali i mi smo ove tri godine obišli gradove, u Nišu smo već 5-6 put, kako bi prva aplikacija stigla ove godine” – rekao je Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

U EU info centru  u Nišu prezentovani su eventualni izvori festivala koji nisu dovoljno iskorišćeni, poput programa “Kreativna Evropa”.

Konkursne linije su različiti.   Za dvogodišnju projektnu liniju predviđeno 200.000 evra a za četvorogodišnju dva miliona.

Interesantno je da je iz Niša samo festival Nišvil dobio etiketu, I potvrdio svoj kvalitet a razlog tome nije slab kvalitet festivala, već neprijavljivanje. Zato se prezentacija ovog projekta i održala u Nišu , kako mi se animirali svi festivali koji se održavaju u ovom delu Srbije da prijave svoje učešće.

EFFE je u svom prvom izdanju okupio 761 festivala iz 31 zemlje i dodelio 12 nagrada za najuspešnije evropske festivale. Tokom prvog izdanja EFFE, 22 festivala iz Srbije su dobila ovu etiketu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare