Poziv za letnju školu društvene ANgažovanosti i DEMokratije

BEOGRAD

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu

Javni poziv za učešće u
Četvrtoj letnjoj školi društvene ANgažovanosti i DEMokratije (ANDEM)
18.09–22.09.2023.


Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće u Četvrtoj letnjoj školi društvene ANgažovanosti i DEMokratije (ANDEM) koja će biti održana 18.09–22.09.2023. godine u Beogradu. Poziv je namenjen studentima i studentkinjama svih nivoa studija i studijskih programa, kao i društvenim aktivistima i aktivistkinjama iz zemlje i regiona.

Šta su demokratske institucije i kako mogu da budu nezavisne? Kakvi sve modeli demokratije postoje, šta je deliberativna demokratija i kako se ona može primeniti u praksi za rešavanje problema od javnog značaja? Šta se tačno podrazumeva pod pojmovima opšteg dobra i javnog interesa? Kakav je odnos ekonomskog razvoja, blagostanja i ljudskog procvata? Sa kakvim se izazovima suočavaju etničke manjine i kakav treba da bude odnos manjinskih i većinskih grupa u društvu? Šta je društveni angažman i kakva nam filozofska pitanja postavlja? Da li je danas moguće angažovati se za radikalnu društvenu promenu? Kakva je uloga novih društvenih pokreta u regionu u stvaranju solidarnijih društava? Šta je rodna ravnopravnost i kako analizirati ideološke aspekte diskursa o rodu? Kako angažovano i kritički promišljati zdravlje i zdravstvene sisteme? Kako se prepliću nauka, vrednosti i demokratija? Šta su angažovano istraživanje, angažovana književnost i film?

Ukoliko vas ovakve teme zanimaju, letnja škola ANDEM nudi mogućnost da o njima učite i promišljate kroz uvide iz sociologije, antropologije, psihologije, politikologije i filozofije. Cilj škole je da ponudi teorijske alate za kritičko promišljanje društva i za praktični angažman u pravcu društvene promene, sa posebnim fokusom na smislu i značaju demokratije.

ANDEM organizuje IFDT, vodeća naučno-istraživačka institucija na ovim prostorima koja u središtu svog rada ima društvenu angažovanost. Senat Univerziteta u Beogradu utvrdio je ANDEM kao program stalnog usavršavanja. Polaznici koji odslušaju 75% i više predavanja dobiće sertifikat o učešću.

Polaznici ANDEM-a će imati priliku da prošire svoje znanje o ovim aktuelnim temama kroz predavanja, diskusije, praktične vežbe, itd. koje će voditi stručnjaci za teme društvenog angažmana, aktivizma, participativne demokratije, građanstva, filantropije, filozofije i kritičke teorije. Osim toga, polaznici će dobiti priliku da stečena znanja primene uz mentorstvo istraživača i istraživačica IFDT-a kroz nekoliko izbornih aktivnosti (npr. organizacija panel diskusije ili izrada angažovanih medijskih sadržaja) nakon završetka škole.

Pravo učešća:

ANDEM je namenjen prvenstveno mladima – studentima i studentkinjama svih nivoa studija i studijskih programa, kao i društvenim aktivistima i aktivistkinjama iz zemlje i regiona.

Prijavljivanje:

Ukoliko ste zainteresovani, molimo Vas da prijave za učešće pošaljete na imejl adresu letnja.skola@ifdt.bg.ac.rs najkasnije do 31.05.2023. Učešće u školi je besplatno, a za ograničen broj učesnika/ca biće pokriveni putni troškovi i obezbeđen smeštaj u Beogradu. Program se održava na našem (BCHS) jeziku.

Prijava treba da sadrži:

  • Popunjen obrazac (preuzmi ovde)
  • Biografiju kandidata/kinje
  • Motivaciono pismo

Važni datumi:

  • Rok za prijavljivanje: 31.05.2023.
  • Obaveštavanje kandidata/kinja o ishodu procesa selekcije: do 30.06.2023.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare