Pozicija i opozicija o partijskom zapošljavanju

 

LESKOVAC

 

Nova Naša reč organizovala je danas okrugli sto na temu „Naše pare za njihovo partijsko zapošljavanje“, a u okviru projekt „Zloupotreba političkog uticaja – političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, koji leskovački nedeljnik sprovodi u saradnji sa Medija centrom iz Beograda. O ovoj temi govorili su načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu Dejan Stanković, predstavnici stranaka koje participiraju u vlasti, predstavnici opozicije i nevladinog sektora.

 

Moderator okruglog stola Ljiljana Stojanović razgovor je počela pitanje načelniku finansija Daliboru Tričkoviću koliki broj zapoljenih ima gradska uprava i kakav je on u odnosu na ono što je propisala Vlada Srbije.

Broj upošljenika u lokalnoj samoupravi, kao i u javnom i javno-komunalnom sektoru, zaključno sa 30. avgustom ove godine iznosi 2.205 upošljenka, a Vlada Republike Srbije je za Leskovac utvrdila maksimalno 2.246 zapošljenih. U februaru 2016. doneta je odluka da taj broj bude nešto manji od propisanog, 2.234. Taj broj se iz godine u godinu smanjuje, tako da je 31. decembra 2014. godinebilo 2.314 upošljenika, 31. decembra 2015 – 2.258, 30. aprila 2016 – 2.235, da bi se zaključno sa avgustom došlo do 2.205 upošljenika, rekao je Dalibor Tričković.

Ovaj broj bi bio i manji, naglasio je Tričković, da na osnovu racionalizacije iz 2010. godine u toku 2013. i 2014. nije došlo do povratka 70-toro upošljenika na osnovu izvršnih sudskih presuda. Od 7. decembra 2013. godine, kada je donet zakon o zabrani zapošljavanja, u gradu nije došlo do povećanja broja upošljenka u stalnom radnom odnosu.

Na pitanje da li je bilo zapošljavanja po ugovorima na određeno vreme, Tričković je odgovorio da su poštovane zakonske varijante o tome kada neko može da se zaposli na određeno vreme u trajanju od dve godine. Zakonom su propisani uslovi koji su strogo poštovani, tako da je bilo zapošljavanja na određeno vreme na onim radnim mestima gde postoji neophodnost obavljanja tih poslova, rekao je Tričković.

Na pitanje kakva je stranačka struktura ljudi koji su tokom racionalizacije otpuštani, a onda ih je sud vraćao na posao, Tričković je dogovorio da nije vršena analiza političkog opredeljenja onih koji su dobijali sudske presude.

Kompletan tekst na www.novanasarec.org.rs, na linku

http://novanasarec.org.rs/index.php/2016/10/31/nase-pare-za-njihovo-partijsko-zaposljavanje-2/

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
TOL drzao preko 2 godine na odredjeno i stvorio uslov za prelazak u stalni radni odnos
TOL drzao preko 2 godine na odredjeno i stvorio uslov za prelazak u stalni radni odnos
7 godine pre

U TOL su me drzali preko dve godine, kao i mnoge druge pa su nas otpustili. Neki su tuzili i ja cu. Sta ce da bude sa direktora koji je nas obmanjivao pa drzao duze i tako omogucio da predjemo u stalni radni odnos? Hoce li njega da ga otpuste?

niste sve pitali, a sta su ocutali sto ni gradonacelnik ne zna
niste sve pitali, a sta su ocutali sto ni gradonacelnik ne zna
7 godine pre

Koliko na odredjeno ima u direkciju, koliko u upravu za finansije?
Koliko srucnjaka putuje iz Nisa na odredjeno su, placaju ih Leskovcani, jer nema strucnjaci iz Leskovac takvi?
Koliko je na neplaceno u inostranstvo, a na njihova mesta dovedeni na odredjeno partijski drugi, iako su njihovi prethodnici poslati na neplaceno kao nepotrebni. Ako su nepotrebni, zasto je bilo potrebno da dovedu druge na njihova mesta?

Šteta što nema video zapisa!
Šteta što nema video zapisa!
7 godine pre

Bilo bi veoma zanimljivo videti “Body Language” učesnika dok izgovaraju ovo što čitamo. Na taj način bi situacija bila jasnija, a informacija kudikamo potpunija.