Povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta džipijada do Krfa

LESKOVAC-LEBANE

Povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta Klub 4×4 Justinijana Prima organizovao je džipijadu do Krfa.

Klub 4×4 Justinijana Prima više nema članove samo iz Lebana, Leskovca, Vranja, već i iz Trgovišta, Malog Zvornika, Beograda, Niša, Hamburga…

Članovi kluba su pošli na put dug 1800 kilometara.

Posle obilaska srpskog spomenika kod Florine (Vevija) koji je urađen na inicijativu Kluba 4X4 JP iz Lebana, potpisivanja ugovira o saradnji uzmedju PKS RPK Leskovac i Privredne Komore Florine, put je nastavljen ka Metsovu i Igumenici odakle je 43 članova kluba (privrednici, ljudi iz javnog života, lekari, sudije, hotelijeri…) u 12 terenskih vozila prešlo feribotom na ostrvo Krf.

U Srpskoj kući na Krfu zajedno sa državnom delegacijom Republike Srbije (Nikola Selaković generalni sekretar predsednika RS, Aleksandar Vulin ministar odbrane RS, Vučević gradonačelnik Novog Sada, ambasador Srbije u  Atini Dušan Spasojević, kao i mladi kadeti vojne i policijske akademije iz Beograda) su odali počast poginulim srpskim ratnicima u Prvom svetskom ratu.

Ekipa 4×4 JP je uručila svečanu zastavu opštine Lebane gospodinu Saramandiću u Srpskoj kući.

Članovi kluba su odali i počast stradalim srpskim ratnicima na ostrvu Vidu.

Delegacija je nastavila put preko Tesalije i Meteira prema Solunu gde je položila venac na Srpskom vojničkom groblju u Solunu.

Klub 4×4 JP postaje sve popularniji i dobija sve više članova koji negujući tradicije i sećanja na srpski narod promovišu i turističke potencijale Srbije kao i ostvarivanje novih privrednih kontakata, kažu organizatori.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Južni
Južni
5 godine pre

Džipmeni ponovo u akciji. Na Krf ali sa druge strane, preko planinskih vrhova i velikih snegova i preko vrleti, brda i dolina, uspeli su da prevale čak 1800 kilometara što je ravno herojskom činu i golgoti srpskih junaka na prelazu preko Albanije. Dvanaest veličanstvenih džipova, poslednjom snagom, uspelo je da feribotom stigne na Krf i da kroz plač i sa nemerljivom tugom i pijeteom oda počast ratnicima i tako svoje rodoljublje pokaže na način dostojan senima predaka. Da srpski ratnici mogu da vide taj prizor u grobu bi se prevrnuli od ushićenja.

trackback
Klub 4×4 Justinijana Prima
5 godine pre

[…] Povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta džipijada do Krfa […]