Povodom Dana grada održana svečana akademija

VRANJE

Svečanom akademijom u Vranju, u četvrtak veče, završeno je obeležavanje 31. januara Dana grada.  Svečanosti koja je upriličena i povodom 141. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka prisustvovale su brojne zvanice, među kojima su bili i ambasadori Švedske i Bugarske.

U sali Doma vojske govorio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

On je podsetio koliko je za našu istoriji značajan ovaj datum.

,,Zahvaljujući veštoj diplomatskoj orjentaciji kneza Milana, na Berlinskom kongresu je priznata nezavisnost, a u njen sastav su ušle i oslobođene teritorije. Ovim istorija Vranja počinje svoj novi i drugačiji tok. Nije naš grad po oslobođenju doživeo nagli preobražaj, ali je uključivanjem u srpsku državu dobio osobenu funkciju. Njegova transmisiona uloga ,,kapija za staru Srbiju”, učinila ga je onom uporišnom tačkom na kojoj su se susretali duhovni, kulturni, ekonomski i nacionalni uticaji. Vranje je na postepenom i sporom odvajanju od snažnog turskog nasleđa, postojalo u svakom pogledu aktivno područje i otvorena sredina“, rekao je gradonačelnik.

Govoreći o investicijama koje je Grad realizovao između dva praznika dr Milenković je istakao da su rezultati vidljivi, poput završetaka Hirurškog bloka, asfaltiranih saobraćajnica, nastavka radova na rekonstrukciji  pozorišta.

„U ovom značajnom danu za sve građane Vranja mogu obećati da ćemo zaokružiti sve one kapitalne investicije, koje su pokretač razvoja jedne lokalne zajednice. Osobenosti našeg grada svesna je država Srbija, koja je u protekle tri godine uložila velika sredstva u dalji razvoj Vranja. Bez podrške Republike ne bismo uspeli da završimo započete i krenemo sa realizacijom novih projekata. A jedan od njih je, naravno, i izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Ne smemo zaboraviti ni naše međunarodne partnere, koji s pravom, Vranje vrlo često uzimaju za primer dobre prakse“, istakao je prvi čovek grada.

Na svečanosti zaslužnim pojedincima i ustanovama uručena su najviša gradska priznanja.

Specijalno javno priznanje ,,31. januar“ posthumno je pripalo dr Vladimiru Stamenkoviću, koje je uručeno njegovoj supruzi Slađani. Javno priznanje ,,31. januar“ u vidu diplome dobili su JP ,,Putevi Srbije“, Preduzeće  „Credo“ doo Vranje i Pedagoški fakultet u Vranju.

Ovogodišnji lauerati su i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i doktor istorijskih nauka Dejan Antić, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

On je poručio da Vranjanci ma gde bili moraju biti okrenuti svom rodnom gradu. Na nama je da sada radimo na ekonomskom opstanku, biološkom, moralnom i duhovnom. Deo novčane nagrade koja iznosi 50.000 namenio je Dečjem dispanzera u Vranju.

Svečanost je i ove godine, kao i svih prethodnih od kako se 31. januar slavi kao Dan grada, bila u znaku ansambla Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“. Nastupili su i umetnici Nada Jovanović i Bora Dugić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare