Poverenica odgovorila JUGpressu : Ovaj slučaj pokazuje da se mnogo više mora raditi sa decom

LESKOVAC

Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Regionalna informativna agencija JUGpress pitala je danas da li će se oglašavati povodom uvredljive objave Filološke gimnazije u Beogrdu ba račun ljudi sa juga.

Evo njenog odgovora:

S obzrom da se direktorka filološke gimnazije izvinila, iako je u startu bilo šumova oko odgovornosti između dece i profesora, mi smo reagovali na Twiter nalogu PZR ocenom da je dobro kada usledi blagovremeno i adekvatno izvinjenje ali i da je mnogo važno kod dece razvijati svest o tome šta je diskriminacija, što se najbolje sagleda u ovakvim slučajevima kada je neko pogođen.

Svako uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva nekog lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, predstavlja oblik diskriminacije i zakonom je zabranjeno pa i u ovom slučaju kada je reč o dijalekatu ili naglasku   kojim neko govori a koji je predstavljen na uvredljiv način. Ovaj slučaj pokazuje da se mnogo više mora raditi na preventivi, razvijanju svesti kod dece od najranijeg uzrasta, šta je diskriminacija i zašto važno prihvatanje različitosti kao velikog potencijala i bogatsva a ne prilike za pdsmevanje.

U slučaju promocije Digitalnog bukvara na Instagram stranici Filološke gimnazije zabrinjava to što đaci jedne renomirane škole omalovažavajući i podsmešljiv odnos prema dijalektu sa juga Srbije nisu videli kao problem već kao dobar primer promocije pismenosti. To ukazuje da tinejdžeri sve više gube osećaj za ispravnu komunikaciju i podsmevanje koriste kao model u komunikaciji. Na žalost tome u dobroj meri doprinose mediji, društvene mreže ali i filmovi i serije gde podsmevanje određenom dijalektu postaje opšte mesto. Jedno je sigurno, deca nisu sama odgovorna za ovakve stavove,  i svašta su mogli da “nauče” od starijih.

Ipak ovakvi slučajevi, bez obzira na lošu poruku, dobra su prilika da se svi zajedno preispitamo kakve poruke šaljemo, čemu decu učimo i šta moramo menjati u pristupu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare