Dveri: Zašto se čekalo više od 10 godina za uklanjanje opasnog otpada iz EI Niš?

NIŠ

Srpski pokret Dveri smatra da je uklanjanje opasnog otpada iz EI Niš, koji je nastao sveopštim„čerupanjem“ ovog nekadašnjeg giganta, zakasnelo što je ujedno i dokaz raspada sistema upravljanja opasnim otpadom u Srbiji, navodi se u današnjem saopštenju.

“Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović je danas izjavilada je problem istorijskog otpada prisutan u Srbiji, pa i u EI Niš, gotovo 20 godina, te da je taj otpad nastao mahom 2000-tih godina u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju.
Prava istina je da je, barem što se otpada iz EI Niš tiče, isti uglavnom nastao tj. „nasleđen“ je iz 1990-tih kada je zbog nezapamćenih sankcija prema Srbiji većina firmi iz ovog bivšeg giganta praktično propala.
Istovremeno sprovođeno je opšte „čerupanje“ ovih firmi od strane kadrova koje su postavila tadašnja vlast a time praktično sadašnja vlast (SNS, bivše SRS i SPS), a koje se nastavlja i posle 2000. godine, neuspelim privatizacijama koje je sprovodila bivša vlast (DS i G17+) ali i nakon 2012. godine završetkom stečajnih postupaka ovog giganta (sprovedenih od strane sadašnje vlasti postavljenih stečajnih upravnika).
Pod terminom „čerupanje“ podrazumevamo prodaju u bescenje ključne i vredne opreme i materijala.
Iza toga ostalo je praktično prostor (i to u jako lošem stanju), bezvredna oprema i materijal ali i pomenuti uglavnom opasan otpad.
Da sve bude  gore oktobra 2010. godine EI Niš su od strane tadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine odobrena sredstva za uklanjanje baš istog opasnog otpada  za kojeg ministarka Vujović kaže da će biti uklonjen ovog novembra.
Zato Srpski pokret Dveri postavlja sledeća ključna pitanja:
• Zašto se sa uklanjanjem ovog otpada čekalo 10 godina?
• Zašto taj otpad nije uklonjen od strane rukovodstva EI Niš a po ugovoru sa Fondom ili kasnije od stečajnih upravnika?
• Zašto trenutna vlast to do sada nije uradila iako je tadašnja ministarka zaštite životne sredine Zorana Mihajlović o tome obaveštena još septembra 2012. godine?
I  najvažnije pitanje:
• Ko je dozvolio da građani Niša od tada budu nepotrebno izloženi riziku od izlivanja, zapaljivanja i isparavanja  štetnih materija iz tog otpada?
Na kraju suštinska napomena, SVAKO tj. bilo koji rukovodilac EI Niš, stečajni upravnik, pa i ministar(ka), mora da se povinuje odredbama Zakona o upravljanju otpadom.
U ovom slučaju to više od 10 godina nije bio sluča,j što je ujedno i dokaz da se u Srbiji sistem upravljanja opasnim otpadom RASPADA!” navodi se u saopštenju koje potpisuje Niš, Miroslav Premović
predsednik Saveta za zaštitu životne sredine Srpskog pokreta Dveri

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare