Povećan broj obolele dece od salmonele

LESKOVAC

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu dr  Aleksandra Nikolić rekla je da su do danas  registrovana  32 slučaja obolevanja od salmonele i šet slučajeva nosilaštva uzročnika.

Do pre dva dana broj obolelih bio je 24 i pet slučajeva nosilaštva uzročnika .

Nikolić je rekla i da je završena  i analiza tri brisa sa radnih površina u kuhinjama vrtića i u tim uzorcima nije izolovana salmonela.

Kod većeg broja dece registvovana je lakša kličnička slika sa blažom simtamatologijom, pa su deca simtomski lečena, a pojedina deca su istovemeno odlazila i u vrtiće i na rođendane, i tako se epidemija širila, rekla je ona.

„Izvor zaraze za sada je pretpostavljen, otkriven je kontrolom kontakata kao nosilaštvo uzročnika u Predškolskoj ustanovi. Epidemiološkim ispitivanjem je utvrđeno da je četvoro dece sa blagim simtomima bolesti išlo u vrtić, odnosno šestoro dece sa blažim simtomima bolesti odlazilo je na rođendane. Veoma važan epidemiološki podatak je da je istog dana u jednoj igraonici na dva rođendana bilo više dece sa blagim simtomima bolesti, kod kojih je kasnije u uzorku stolice izolovana salmonela, a da su se na ta dva rođendana pojavljivala deca iz vrtića Lane, 1.001 radost, Naše dete i Kolibri,“ rekla je Nikolić.

„Registrovani slučajevi obolevanja iz istih grupa u pojednim vrtićima ukazuju da je došlo i do širenja epidemije u vrtićima“ , rekla je  Nikolić i dodala da ZZJZ i dalje intenzivno sprovodi sve protivepidemijske mere u svim vrtićima i porodicama obolele dece.

Epidemija salmonele je registrovana medju decom rodjenom 2014. godine.

Prati
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
kriju od gradjana
kriju od gradjana
5 godine pre

Laksu klinicku sliku ne moze ona da potvrdjuje jer ne vidja decu, nego gleda rezultate analiza.

Niko joj nista ne veruje.

Prikriva vrtice, zato uporno podmece igraonice.

U stanju je i babe i dede da okrivi sto spremaju przena jaja unucima, dokle smo dosli. Otkud joj pravo da menja teze?

izgubljeno poverenje u zavod
izgubljeno poverenje u zavod
5 godine pre

Kad se oboleli slucajevi konstatuju u drzavnoj instituciji, tada obavezno izlazi, oglasava se i prati slucaj odgovorno lice vrtica, ne igraonica, ne laboratorija, ne samo zavoda. Cemu direktor vrtica? Za papirologiju. Ova je tako zapenila, isprozivala igraonice da cemo da dozivimo da izadje direktor igraonice u zastitu dece. Jos ako se dosete da je masovno prijave, tuze za napade, traze proveru svih analiza, jer im se lako moze desiti da su zaturili uzorke, zamenili rezultate za vrtice, jer je ocigledna namera da se stane u odbranu vrtica i napada na igraonice, umesto zastite dece. Danas imamo ovaj slucaj, sta je sledece. Ima da lazu za strasnije stvari, sto dovodi u pitanje i odgovornost u zavodu. Ko su oni da propituju decu, roditelje, zakljucuju inspektorski nalaz ko je gde jeo i pio, pa iako nema dokaza za igraonicu, da, posto stite vrtice, ipak konstatuju da je igraonica. Odakle im dokaz da je igraonica, ako ga nemaju za vrtice, tek ga nemaju za igraonicu. Kome prodaju obmanu?

A bila je baš cool klinka
A bila je baš cool klinka
5 godine pre

dok je početkom sedamdesetih pohađala obdanište u “Svetozaru”. Imala je mladež na desnom obrazu koji joj je ulepšavao osmeh. Više ga nema. Promenila se u skroz.

Prića se da je preležala hepatitis A i da zbog toga ne podnosi “žute”. Baš šteta, časna reč. 🙁