Potpisan memorandum o saradnji na projektu “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potpisala je danas u Beogradu Memorandum o saradnji i sprovođenju četvorogodišnjeg projekta „Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, vrednog dva miliona dolara u kome Niš učestvuje zajedno sa još pet gradova iz Srbije.

                              Uvažene goste i kolege iz gradova učesnika u projektu ona je upoznala sa dosadašnjim radom Grada u zapošljavanju i na projektima koji olakšavaju kretanje i život osobama sa invaliditetom u Nišu.

                             Dragana Sotirovski zahvalila je na izboru Grada Niša što će raditi na projektu koji će omogućiti zapošljavanje većeg broja mladih sa invaliditetom.

                              Ona je podsetila da je Grad Niš uspeo da u kratkom roku zaposli petoro mladih osoba sa invaliditetom.

                           Potpisnici Memoranduma su i Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom.

                            Projekat su pokrenuli USAID i Forum mladih sa invaliditetom koji ima za cilj unapređenje pristupa osobama sa invaliditetom tržištu rada.

                             Partneri na projektu su Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

                             Učestvovanje Grada Niša u ovom projektu istovremeno je i korak ka ispunjenu jedne od inicijativa udruženja osoba sa invaliditetom koji su nedavno, kada su obeležavali Mešunarodni dan osoba sa invaliditetom istakli da je jedana od najvećih barijera sa kojom se sreću upravo zapošljavanje.

                          Tada je istaknuto da je i u tom pogledu napravljen pomak, ali da poslodavci uglavnom zapošljavaju osobe sa lakšim fitičkim smetnjama, dok ostali i dalje ne mogu do radnog mesta a poslodavci radije biraju da plate penale državi nego da prilagođavaju radna mesta potrebama osoboma sa invaliditetom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare