Potpisan Memorandum o geotermalnim istraživanjima

VRANJE, VRANJSKA BANJA

 

Predstavnici kineske kompanije ,,Betek Resirsis” i JP ,,Uprava Banje” potpisali su Memorandum o razumevanju, na osnovu koga će uslediti testiranje postojećih bušotina i ispitivanje geotermalnih potencijala u Vranjskoj Banji.

Potpis na ovaj dokument, čiji je osnovni cilj izgradnja geotermalne elektrane, stavili su direktor ,, Betek resirsisa” Djinšui Džao i direktor ,,Uprave Banje” Ivica Milenković, koji su govorili o značaju ovog projekta.

Kako se čulo, ispitivanje postojećih bušotina i potencijala predstavljen je Ministarstvu rudarstva i energetike, a vodiće se računa o obostranim interesima.

,, Potpisivanje Memoranduma predstavlja početak jedne uspešne saradnje, koja će biti krunisana i Ugovorom. Vranjska Banja pruža velike mogućnosti i prisustvom jedne ovakve kompanije otvaraju se šanse za intenzivniji razvoj turizma i poljoprivrede, ali i dolazak novih investitora“, naglasio je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

vranjska-banja-memorandum-2

Istraživanja će trajati četrdesetak dana, a sasvim je izvesno da će Vranjska Banja dobiti i prvu elektranu baziranu na obnovljivim izvorima energije, kapaciteta 20 megavata.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su narodni poslanik Slaviša Bulatović i rukovodstvo Gradske opštine Vranjska Banja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
dejan
dejan
7 godine pre

Energetska moc geotermalne vode u Vranjskoj banji je 1988.god procenjena na 1/6 Derdapa I, ili oko 160MW. Radjen je i projekat razvoja Vranjske banje 1988.god koji je usvojen kao planski dokument. Gasna elektrana koja je bila predvidjena tim projektom 1988 god je snage oko 20MW, i hval bogu, sada se realizuje. U natavku, projekat, predvidja kaskadno iskoriscenje toplote za grejanje hotela, akva park sa toplim bazenima, staklenici za gajenje reptila, staklenici za proizvodnju voca i povrca. Toplovod do Vranja za fabriku Jumko za tehnologij farbanja tkanina. Sbe ovo je bilo predvidjeno jos 1988 god ali treba da prodje 28 godina da bi se krenulo u realizaciju, a topla voda tece i beskorisno otice u njive i truje okolinu jer je voda sa previse kalcijuma.