Postignut sporazum sa Prištinom o telekomunikacijama

 

BEOGRAD
(RTS)
Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad “Telekoma Srbije” na Kosmetu. Na osnovu tog dogovora imovina “Telekoma” prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu “Telekoma” na Kosovu i Metohiji, potvrđeno RTS-u. Kompletna imovina “Telekoma Srbije“ je trajno zaštićena, kaže za RTS Marko Đurić.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić kaže da je postignut dogovor važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose sa Prištinom i na odnose sa Evropskom unijom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da je dobro što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da je Srbiji u interesu da postiže sporazume koji jesu.

“Ovim dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina ‘Telekoma Srbije’ je sačuvana, to se vidi i u saopštenju EU”, dodaje Đurić.

Đurić ističe da se sva imovina prenosi na “MTS d. o. o” na Kosovu i Metohiji i da je zvanično vlasništvo MTS-a “Telekoma Srbije”.

“Imovina ‘Telekoma Srbije’ je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno – da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i EU”, objašnjava Đurić.

Kaže da će se i ubuduće signal “Telekoma Srbije” hvatati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosmeta, gde će “Telekom Srbije” takođe učestvovati. Dodaje da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM.

Prelazni period će, objašnjava, trajati do raspisivanja tendera.

“Priština, odnosno Albanci i sada koriste tuđe pozivne brojeve za Monako, za Sloveniju, ne koriste naš pozivni broj. Ovim će Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast u okviru Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244. Građani će moći normalno da pozivaju Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i dodatnog tarifiranja”, ističe Đurić.

Dodaje da će se resursi “Telekoma Srbije” čvrsto “zadržati u našim rukama”.

“Niko ne može nešto protiv naše volje da uradi. Za naše građane radi preko 200 ljudi i nastaviće da radi, i to niko ne može da zaustavi. Menja se to da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno nasilje nad imovinom ‘Telekoma Srbije’. ‘Telekom Srbija’ sada stiče i u prištinskom sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji”, zaključio je Đurić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare