Kosovo dobilo pozivni broj, MTS na odredjeno

PRIŠTINA

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvođenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383, preneo je RTK 2.

“Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane”, izjavila je ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri Tahiri i  dodala da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra.

“Naša država će imati svoj telefonski kod kao i sve zemlje, imaće puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok će svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe”, navela je Tahiri.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija), podseća RTK 2.

U saopštenju iz kabineta Edite Tahiri se navodi da je  Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovođenja Sporazuma o telefonskom kodu.

Harmonizovani su zaključci koji određuju obaveze za sprovođenje Sporazuma o pozivnom broju, a u punoj su saglasnosti sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Akcionim planom iz 2015, dodaje se u saopštenju.

Ovim sporazumom se predviđa da “Srbija uputi pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, u kome navodi da se slaže da se Kosovu dodeli pozivni telefonski broj” i da je “rok za realizaciju ovoga 3. decembar”, navodi se u saopštenju.

Kosovo će,  s druge strane “privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “ova dozvola u okviru postojeće infrastrukture mobilne telefonije, a u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. godine”.

“Ovoj kompaniji će se dodeliti neophodni resursi i frekvencije da “pokrije one zone koje su na teritoriji Kosova”. Ovaj operater će imati ograničen broj korisnika i ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu sa kosovskim zakonima”, precizira se u saopštenju.

“Sporazum o telekomunikacijama i njegovo sprovođenje omogućiće uspostavljanje reda i zakona u oblasti telekomunikacija, i više neće biti ilegalnih operatera”, navodi se u saopštenju iz kabineta Edite Tahiri

Sporazumom previđa da se na severu Kosova “ugase sva tri ilegalna mobilna operatera” kao što će i na ostatku Kosova biti ugašeni “svi operateri koji su radili bez licenci ” kao i međunarodni pozivni brojevi 381, 377, 386.

U trenutku uvođenja pozivnog broja za Kosovo 383, a u prelaznom periodu, do uvođenja državnog koda, biće u upotrebi aktuelne opcije pozivnih brojeva. .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare