Posteri protiv ministarke zbog Tačija i Veseljija

PRIŠTINA

Priština je danas oblepljena posterima sa fotografijom ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale i natpisom “Kurtijeva ministarka, Vučićev svedok”, prenosi Koha.

Posteri su oblepljeni zbog njene izjave iz 2017. godine da će poslati “materijal” Specijalnom sudu o Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju.

Rasprava započeta na društvenim mrežama preselila se danas u skupštinsku salu. Poslanici Demokratske partije Kosova optužili su je da je predstavnica Srbije na Kosovu, da koristi isti narativ kao i Srbija, naveli da je “najveća sramota” i  još jednom zatražili od kosovskog premijera da je smeni.

Donike Gervala je ranije danas rekla, odgovarajući na novinarska pitanja o izjavi iz 2017., da nije bila svedok Specijalnog suda i da to nije ni sada.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na tviteru da su napadi na Donike Gervalu neprihvatljivi, kao i dešavanja u parlamentu gde je danas izbio fizički sukob između vlasti i opozicije.

“Borba protiv nekažnjivosti i istraživanje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti deo je kosovske posvećenosti vladavini zakona. Nemačka je uverena da je borba protiv nekažnjivosti putem nacionalnih i međunarodnih krivičnih sudova deo odgovorne pravne i spoljne politike”, naveo je Rode.

On je naveo da trajnog mira u društvu ne može biti bez pravde.

“To dugujemo i porodicama žrtava. Važno je podržati važan rad kosovskih specijalnih veća koji je zasnovan na kosovskom zakonu”, napisao je Rod.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare