Poslovni forum povezao srpske i mađarske privrednike

NIŠ

U Nišu je u organizaciji Privredne komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske održan Poslovni forum Srbija – Mađarska, na kome je učestvovalo preko 270 privrednika iz 170 kompanija.

Učesnicima Poslovnog foruma premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da dobri poslovni odnosu Srbije i Mađarske otvaraju mogućnost pune saradnje u povezivanju privrednika susednih zemalja. On je istakao da je Srbija napravila najveći skok na Duing biznis listi Svetske banke u prethodne dve godine i sa 91. došla na 47. mesto.

U budžetu nema deficita, a privredni rast u prvih devet meseci iznosi 2,8 odsto, a pretpostavka je da će na kraju godine biti 2,9 odsto. U 2017. privredni rast bi trebalo da bude najmanje 3,5 odsto. Obim trgovine na malo u Srbiji je u prvih devet meseci ove godine povećan za 8,1 odsto, iako primanja u javnom sektoru i penzionera nisu povećana, rekao Vučić.

On je rekao da Srbija nudi dobro obučenu radnu snagu, koja nije skupa, a da država nudi dobre podsticajne mere za bilo koji posao.

„ Možemo da ponudimo bolje uslove nego bilo koja druga zemlja.. Kada dobijete ponudu u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu, od nas ćete dobiti najmanje pet odsto bolju ponudu“, poručio je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban je pozvao mađarske privrednike da investiraju u Srbiju ali je istovremeno bodrio i srpske privrednike da ulažu u Mađarsku.

On je istakao da srpska privreda ide uzlaznom putanjom, i da Srbija, iako nije članica Evropske unije, beleži ekonomski rast i sve bolje rezultate.
nis-poslovni-forum-srbija-madjarska

„ Budućnost, profit, mogućnosti nalaze u Centralnoj Evropi, a tu računamo i na Srbiju, ne samo na Vojvodinu, i zato smo danas ovde u Nišu“, rekao je premijer Mađarske. „ Bodrim i hrabrim vaše ljude da traže mogućnosti da investiraju u našu zemlju“, dodao je Orban.

„Veoma je dobro što su Mađari došli u Niš, da ovde razgovaraju sa privrednicima. Nije u Novom Sadu ili negde severnije, kako bi geografski i fizički to bilo realno. Verovatno se baš zato javio ovoliko veliki broj privrednika iz Mađarske, skoro 90. Oni nalaze mogućnosti da investiraju na jugu Srbije, zahvaljujući premijeru koji je dao ovoga puta prednost ovom delu Srbije. Jug Srbije treba da se razvija, da se iskoriste neiskorišćeni potencijali. Mogućnost ulaganja je pre svega u poljoprivredi. Mađari su poznati po tome što su uspešno ulagali u poljoprivredu, a budućnost je da se sa firmama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ovde kod nas, dogovore poslovi. Oni imaju mnogo toga da pokažu, da prenesu svoja iskustva. Sa našim proizvođačima verujem da bi mogli da krenu u uspešnu proizvodnju hrane. Mislim da se pruža velika šansa svima koji se bave proizvodnjom hrane“, rekao je za JUGpress predsednik Privredne komore Leskovca Goran Jović, jedan od učesnika poslovnog foruma Srbije i Mađarske.
nis-goran-jovic

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Mađarske među deset spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a razmena je već tri godine veća od milijardu evra.

Na danas održanom poslovnom forumu pojedine kompanije su se već povezale.

Radi se o kompanijama iz industrije nameštaja, jedna je iz Niša a druga iz Svrljiga, i njihovi predstavnici će u narednih deset dana boraviti u Mađarskoj, i konkretizovati danas započete pregovore o saradnji. Jedna velika kompanija mašinske opreme uskoro će posetiti partnersku kompaniju u Mađarskoj.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku je u 2015. godini iznosio 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto izvoza Srbije.

Srbija u Mađarsku izvozi električnu energiju i opremu za distribuciju strujem đubriva, klipne motore, šećer, maslac, med, prikolice I poluprikolice, hartiju I karton. Iz Mađarske se uvozilo ulje od nafte I minerala, putnički automobili, lekovi, ugalj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare