Poslodavci nezadovoljni kandidatima

BEOGRAD

Više od 60 odsto poslodavaca smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok je svega 36 odsto zadovoljno brojem konkurisanja, pokazalo je istraživanje “Oceni put do posla”, koje je objavio sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja i juna ove godine i u njemu je učestvovalo 317 kompanija, od kojih 20 odsto čine kompanije iz IT sektora.

Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi.

Kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15 odsto je zadovoljno.

Na to nezadovoljstvo, takođe, utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata.

Istraživanje pokazuje da je skoro polovina prijavljenih manje kompetentno nego što je oglas zahtevao, a samo 13 odsto kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

Poslodavci u IT sektoru naglašavaju da se na oglase pretežno javljaju kandidati sa manjim kvalifikacijama od onih koje su tražene (48 odsto), a problem je što se u velikoj meri na konkurse javljaju osobe koje uopšte nisu stručne, a čine čak trećinu od ukupnog broja prijavljenih. 

Samo pet odsto kompanija dobija prijave sa traženim kvalifikacijama.

Skoro polovina ispitanih poslodavaca navodi da se na razgovore za posao pojavljuju svi pozvani kandidati, dok sa druge strane čak trećina ističe da se pozvani kandidati ne pojavljuju na zakazani intervju, a retko koji javli da je sprečen.

Što se tiče pozicija koje su najproblematičnije, poslodavci naglašavaju da se problem najviše uviđa u IT sektoru, potom u oblasti trgovine/prodaje i proizvodnje, kao i u niže kvalifikovanim pozicijama poput raznih zanata, koje su deficitarne na domaćem tržištu.

Čak 77 odsto poslodavaca navodi da podatak o plati ne objavljuje u tekstu oglasa, dok samo četiri odsto njih planira da u budućnosti navodi visinu plate, kako bi privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar.

Istraživanje pokazuje da 50 odsto poslodavaca uvek javi ishod, a trećina da uglavnom javi, dok 15 odsto njih uopšte ne javi povratnu informaciju. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare