Poskupljuje taksi prevoz u Nišu

NIŠ

Gradsko veće na svojoj poslednjoj sednici usvojilo je predlog da cena starta za taksi prevoz na području grada Niša poskupi za 20 dinara. Umesto 80 dinara, koliko se start do sada naplaćivao, novim cenovnikom predlaženo je povećavanje starta u prvoj tarifi na 100 dinara.

Po ovoj odluci najniža cena vožnje po kilometru u prvoj tarifi i dalje će biti 40 dinara, dok će u drugoj umesto dosadašnjih 45 biti 50 dinara, a u trećoj će umesto dosadašnjih 60 iznositi 65 dinara.

Ovom odlukom predviđeno je da se cena čekanje povećava sa 400 na 450 dinara.

Razlog za promenu cena taksi prevoza su poskupljenje goriva i povećanja minimalne cene rada.

„Visoka tehnička škola uradila je studiju o organizaciji saobraćaja i pružanja usluga taksi prevoza u Nišu i ustanovljene su tri tarife. One podrazumevaju tarifu prevoza radnim danima i subotom od 6 do 22h, zatim tarifu dva od 22h do 6h i tarifu tri po kojoj se računa vožnja van grada“, objasnio je Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj. On je dodao da su prilikom određivanja novog cenovika konsultovana i taksi udruženja u Nišu. On je kazao da je Grad u obavezi da prati kretanja , omogući taksi prevoznicima da obavljaju svoje usluge, u skladu sa potrebama taksi službi i brojem taksista u gradu, pa je iz tog razloga “Visoko tehnička škola je uradila analizu optimizacije, organizacije saobraćaja i pružanja usluga taksi prevoza”.

Pored novih cena, vrši se i povećavanje taksi stajališta sa 26 na 27, dakle u pitanju je jedno taksi stajalište i to će biti ono na početku Ulice Đuke Dinića, kod Tvrđave. Takođe, broj parking mesta za taksiste povećan je sa 146 na 171 – kaže Đorđević.

Na pitanje novinara hoće li se povećanjem broja mesta za taksi vozila smanjiti broj parking mesta za ostale automobile , Đorđević je odgovorio da povećanjem broja parking mesta za taksiste građani neće biti oštećen. U Dušanovoj ulici broj mesta povećaće se sa postojećih 4 na 6 mesta.

Đorđević dodaje da se tačan broj taksi vozila ne zna , jer se to menja takoreći iz dana u dan ali je na osnovu analize, za grad optimalan broj od 765 taksi vozila. On je mišljenja da trenutnou Nišu saobraća između 688 do maksimalnih 850 vozila.

Inače, cene taksi prevoza kao paralelnog prevoza uređenom gradskom prevozu nije se menjala nekoliko godina.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o