Gradonačelnik i direktor tvrde: Niš među gradovima sa najnižom cenom daljinskog grejanja

NIŠ

Gradska toplana Niš jedina je toplana u Srbiji koja je pred početak sezone 2017/18 izvršila sniženje cena za 4,20 posto u fiksnom i 6,7 procenata u varijabilnom delu, čime je grejanje u Nišu svrstano među najjeftinije u Republici – čulo se na konferenciji za novinare koju su zajednički organizovali predstavnici grada Niša i JKP „Gradska toplana“.

Gradonačelnik Darko Bulatović i direktor Toplane Predrag Milačić ocenili su da je minula grejna sezona bila veoma uspešna i najavili dalje angažovanje ka još većim smanjenjima cene grejanja.

Bulatović je rekao da je smanjenjem cene grejanja “ za oko šest odsto Niš se svrstao medju gradove sa najnižom cenom daljinskog grejanja kao i da je “Niš jedini grad u Srbiji u kome je grejanje pojeftinilo”.

„Prosečna cena grejanja u Nišu, za stan od 50 kvadrata, niža je za 47 odsto u donsou na Beograd, za 21 odsto niža je u odnosu na Novi Sad, a za 14 odsto u odnosu na Kragujevac. Prosečna cena grejanja za stan od 50 kvadrata u Nišu iznosi 4.452 dinara, a u Beogradu 6.567 dinara. Cena grejanja u Nišu niža je i u odnosu na najveći broj drugih gradova u Srbiji, poput Leskovca, Čačka, Bora, Kraljeva, Smedereva, Pirota i Jagodine. Nižu cenu grejanja imaju samo Lazarevac, Obrenovac i Požarevac, ali se ta mesta nalaze u povlašćenom položaju jer za grejanje koriste toplu vodu iz termoelektrana“, rekao je Bulatović.

Sprovedeni remont i potpuno nova organizacija rada u preduzeću su poboljšali stepen korisnosti proizvodnog i distributivnog sistema, a samim tim i rezultate poslovanje. Višegodišnja kvalitetna naplata stambenog i poslovnog prostora, redovno servisiranje obaveza od strane Grada Niša i sprovedene mere štednje su dale rezultate, što se ogleda u smanjenju dugovanja i zateznih kamata prema “Jugorosgaz-u, tako da će JKP “Gradska toplana” Niš započeti novu sezonu bez dugovanja. On je podsetio da je na početku grejne sezone 2015. godine „Gradska toplana“ imala dug za isporučeni gas od 1,1 milijarde dinara, a predstojeću grejnu sezonu počeće bez dugova.

„Ovo su prve dobre vesti koje govore da stanje ide na bolje. Zajedničkim naporima učinili smo sve da počne da se vraća poverenje gradjana u sistem daljinskog grejanja. Ovi rezultati jesu za poštovanje, ali ne dovoljni da se stane. Radićemo i dalje na racionalizaciji i smanjenju cene“, kazao je Bulatović.

Direktor niške Toplane Predrag Milaćić kazao je da ono što je najbitnije je da su se potpuno okrenulipotrebama i interesima potrošača. Sarađivali su sa predstavnicima građana jer svi zajedno “imamo za cilj” da se sistem daljinskog grejanja u gradu popravi”.

„Vratili smo „praznu stolicu“ u Nadzornom odboru tako da je javnost u toku sa svim onim što se u Toplani dešava, radom u Nadzornom odboru i svim odlukama rukovodstva. Uveli smo rejonske kontrolore, zaposleni koji su svakodnevno u kontaktu sa upravnicima stambenih zajednica širom grada. Prijem gradjana je svakog petak. Sve to je dovelo da mnogo brže reagujemo na pozive gradjana i rešavanja situacija gde ima problema“, istakao je Milačić i dodao da je toplana cele prošle godine imala samo dve veće havarije.

Milaćić je rekao da imaju manji broj intervencija i da brže reaguju na curenja koja se dešavaju na distributivnom sistemu i na sekundarnoj mreži.

On je istakao da je toplana „Krivi vir“ decembra počela da koristi vodu iz sopstvene bušotine, umesto iz gradskog vodovoda, što donosi uštede koje će pozitivno uticati na varijabilnu cenu grejanja u narednoj grejnoj sezoni.

Darko Bulatovićje podsetio da “ smo u situaciji da stoprocentno utičamo na fiksni deo” a što se tiče varijabilnog dela to zavisi od mnogih činilaca koji utiču na formiranje cene, mislivši pre svega na cenu energenata na svetskom tržištu.

Tehnički direktor „Gradske toplane“ Darko Pejčić istakao je na konferenciji da i pored toga što je na konferebciji bilo reči o završetku grejne sezone , za gradsku Toplanu je grejna sezona tek počela , mislivši na sezonu 2018/19. godine.


“Svedoci ste da smo uveliko u remontu, da smo krenuli sa velikim investicijama zamene toplovoda , problematičnih podstanica . Ideja nam je da kroz razdvajanje velikog broja zgrada koje se napajaju preko jedne podstanice utučemo na energetsju efikasnost svih objekata kakobi u narednoj grejnoj sezoni svi korisnici bili zadovoljniji” rekao je Pejčić koji je dodao da će to omogućiti da zbog jedne havarije neće morati da se isključuje ceo objekat ili vertikala , već će se popravke raditi na onom delu koji je “ zakazao” . Sve to “ u cilju prevencije i obezbedjivanja normalnog funkcionisanja sistema daljinskog grejanja u narednoj godini”, kazao je Pejčić.

Zadatak i želja zaposlenih je da primenom potpuno novog kncepta pristupa korisnicima usluga “ poboljšaju kvalitet isporuke toplotne energije i vrate poverenje građana u Gradsku toplanu”.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Ing zoran Vukov Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Ing zoran Vukov
Gost
Ing zoran Vukov

Izgleda da je narodu potpuno ispran mozak kada ne shvata da je naplata kwh (što je merna jedinica za energiju ) sa kojim se korisnici greju može naplaćivati sa dve cene gde je prodajna cena kwh x količina isporučena kwh godišnje stanu = iznos stvarne obaveze za plaćanje grejanja.Šta predstavlja FIKSNI DEO ? Fiksni deo je DRUGI SKRIVENI POREZ NA IMOVINU STANA I SA NJIM SE KRIJE KRIVIČNA ODGOVORNOST IZDAVAOCA RAČUNA gde se paušalnom naplatom fakrurisalo sa 12 akontacionih uplata sačinjenih sa dvostruko više kwh nego što se godišnje isporuči stanu na osnovu merenja. STVARNA OBAVEZA je samo VARIJABILNI DEO koji se naplaćuje kada se i toplotna energija isporučuje. Ta nezakonita naplata je uspostavljena u celoj SRBIJI pa i u Beogradu ali beograđani imaju prosečno veća primanja od Nišlija pa je zato zahvatanje veće.Problem građana je što sami ne očitavaju kalorimetre i utvrde jasno šta treba da plaćaju već Objedinjena naplata krije podatke o očitanim stanjima kalorimetra tako da korisnici neznaju koliko se godišnje isporučilo kwh objektu i koliko iznosi njihova stvarna obaveza. Beograđani sa cenom 1432,71 din/m2 god i cenom kwh od 7,57 din/kwh kupuju 189,2615 kwh/m2 stana, tako stan od 60 m2 kupi godišnje 11355,69 kwh dok je isporučeno upola manje kwh 94,5228 kwh/m2 stana god. Korisnici nisu svesni da su bez prikaza OBRAČUNA platili dve grejne sezone. Ova materija se krije od korisnika jer se pored stvarne obaveze naplačuje REKET (fiksni deo) sa kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije. Više informacija na ovu temu možete saznati ako ukucate GREJANJE ZORAN VUKOV ili Detaljno objašnjenje kako nas kradu na grejanju.