Poseta učenika vlasotinačke Tehničke škole Nemačkoj

VLASOTINCE

Vlasotinačka Tehnička škola tradicionalno, već godinama ima razmenu posete učenika sa nemačkom školom Hugo Ekner iz Fridrihshafena. Tako je bilo i ove jeseni, vlasotinački srednješkolci iz Tehničke škole od od 21. do 25.oktobra bili su gosti ljubaznih domaćina u Fridrihshafenu, i to je bila deveta po redu, razmena učenika. Na putovanje je krenulo 11 učenika Tehnike škole u pratnji direktora škole, Milivoja Djordjevića, i profesora Jasmine Djordjević i Aleksandre Stamenković.

– Ovogodišnju razmenu, kao i mnoge pre nje, krasio je bogat edukativni sadržaj pripremljen od strane domaćina, koji je pratio temu- barok. Učenici su bili u prilici da pohađaju nastavu, prisustvuju predavanjima, učestvuju u radionicama i tim bilding aktivnostima, posete znamenitosti grada uključujući muzeje, crkve u baroknom stilu i jedan barokni dvorac, da plove Bodenskim jezerom i obiđu okolinu Fridrihshafena – upoznaju nas sa svim onim što su doživeli prilikom posete u Nemačkoj, profesori Jasmina Đorđević i Aleksandra Stamenković.

Možete li nam reći čega je još bilo u tih nekoliko dana ?

– Nakon sastanka dobrodošlice i međusobnog upoznavanja, učenici i profesori su u utorak prisustvovali predavanju o baroku, nakon čega su radili prezentacije sa temom The Upper-Swabian Raroque Route. Utorak je takođe bio rezervisan za obilazak grada i pronalaženje znamenitosti uz pomoć GPS-a. Sredom je dominirao obilazak barokne crkve u Langenargenu kao i upoznavanje sa načinom funkcionisanja jednih od najvećih orgulja na svetu, nakon čega je usledio veličanstveni mini koncert- izvođenje kompozicija Hendla I Baha. Plovidba brodom od Fridrihshafena do grada Konstans preko Bodenskog jezera bila je pravo uživanje za sve. U četvrtak su učenici posetili barokni dvorac u Tetnangu kao I Muzej hmelja, na koji su Nemci ovog regiona posebno ponosni. Oproštajna večera u četvrtak, kojoj su prisustvovali i roditelji, bila je posebno emotivna, jer su svi bili prepuni pozitivnih utisaka.

Bilo je reči koliko smo čuli o mogućnostima proširenja saradnje ?

– Da, tako je. Održan je sastanak sa direktorima škola Hugo Ekner i Klod Dornijer o mogućnostima proširenja saradnje, a novi sastanak se očekuje na proleće u Vlasotincu. Međutim, poseban ton i posebnu notu ovogodišnjoj razmeni dali su učenici koji su pored odličnog znanja engleskog jezika pokazali i veliku otvorenost ka novim saznanjima, komunikativnost kao i želju za druženjem i sklapanjem novih prijateljstava.

Koji je vaš opšti utisak, ove, nesumljivo, lepe i korisne razmene učenika ?

– To je, pre svega, pozitivna energija koju su ovi mladi ljudi uneli u celo putovanje još jednom nas je podsetila na to zbog čega ove razmene postoje i zbog čega su tako dragocene – rekle su nam profesori, Jasmina Đorđević i Aleksandra Stamenković, koje su još uvek pod utiskom svega onog lepog i pozitivnog što su doživeli svi na ovoj tradicionalnoj razmeni učenika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare