Porodice sa klizišta u Mramoru sele se u socijalne stanove

NIŠ

Petnaest porodica čije je kuće razorilo klizište na Mramorskom brdu I u Krušcu pre 12 godina, dobiće  na korišćenjestanove u zgradi za socijalno stanovanje u Ulici Majakovskog. Vlasnici stanova postaće tek nakon odluke Vkade Srbije. Naime, Vlada Srbije treba da proglasi klizište na terenu gde su njihove kuće, elementarnom nepogodom, kako bi se stekli uslovi za svojinski odnost na stanovima u koje će se uskoro useliti.  Ovim će njihova golgota koja traje više od 12 godina biti konačno razrešena. Taj  predlog Radne grupe koji je usvojilo Gradsko veće  na poslednjoj sednici treba da je verifikuje Skupština Grada na narednoj sednici. Predlog sa preciziranim uslovima da klizišta u Mramoru I Krušcu budu proglašena elementarnim nepogodama Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima predložiće Vladi Srbije I već je pokrenuta procedura.

 

Stanovi koji su namenjeni za ovu svrhu veličine su od 30 do 77 kvadrata. Oni za korišćenje stanova neće plaćati kiriju. Obaveza novih korisnika stanova je da jednom godišnje, ju februaru mesecu,  podnesu Gradskoj upravi dokaze da su platili sve račune.

Radna grupa je razmatrala 23 zahteva. Od nih pozitivno je rešen problem samo onih čiji stambeni problem još uvek nije rešen a koji su u trenutku kada se nepogoda dogodila živeli u stanovima srušenim u nepogodi. Jednom broju porodica je problem razrešen 2006. godine kada su smeštene u kuće u Pasi Poljani. Pojedinim porodicama gradska opština Palilula I grad Niš od 2007 / 2018. godine  pomažu tako što im plaćaju privremeni smeštaj.

Meštani Mramora I Krušca ostali su bez domova nakon što im je klizište početkom 2005. godine  u velikom meri oštetilo kuće da su praktilčno ostali na ulici, jer im je građevinska inspekcija da se zbog njihove sigurnosti, isele iz svojih domova. Zbog ove nepogode 53 porodica ostalo je bez domova.

Useljenje se očekuje za mesec dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare