Pomen Oliveru Ivanoviću na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA

Ispred prostorija Građanske incijative “Srbija, demokratija, pravda” (GI SDP) u Kosovskoj Mitrovici danas su članovi porodice Olivera Ivanovića, saradnici i prijatelji zapalili sveće i položili cveće na mestu gde je pre tačno godinu dana ubijen.

Njegova najbliža saradnica, potpredsednica GI SDP Ksenija Božović je zatražila da se pronađu i adekvatno kazne ubice Olivera Ivanović.

“To je neophodna da bi ljudi nastavili da žive bezbedno na ovim prostorima”, kazala je ona i upitala da li je pravda da Oliver Ivanović tri i po godine provede nevin u zatvoru, kao i da li je demokratija da sa šest metaka u leđa bude ubijen ispred stranački prostorija samo što je drugačije mislio.

Ona je rekla da i danas, kao i svih meseci nakon ubistva, nemi stoje na mestu ubistva Olivera Ivanovića i nemaju odgovor na pitanje ko su počinioci i nalogodavci, već da su samo svedoci političkih govora i prepucavanja Beograda i Prištine uz posredstvo i nadgledanje međunarodne zajednice.

“Posle 12 meseci, na mestu gde je mučki, sa leđa, ubijen jedan od najuticajnijih lidera sa severa Kosova, mi danas njegovi saradnici, porodica, sugrađani nemamo niti počinioca niti nalogodavca”, kazala je Ksenija Božović.

Prema njenim rečima, “muk i tišina koja je zavladala posle ubistva Olivera Ivanovića i danas je prisutna”. “Nema više nikoga da nas ohrabri, nema glasa razuma, svi smo nemi”, rekla je Božović.

Na pomenu su bili i predstavnici političkih partija Srba sa Kosova, koji su podržavali njegovu politiku, kao i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Božović je zahvalila ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimu Ljajiću koji nije samo danas tu, a čija reakcija je kazala sve kada je čuo za ubistvo Olivera Ivanovića.

“Od tada je prisutan sa nama kao i predstavnici Srba sa Kosova”, rekla je ona.

Božović je rekla da se su od predstavnika međunarodne zajednice, ambasadora SAD, Velike Britanije i drugih dobijali obećanje da će danas biti sa njima, ali da se niko nije pojavio.

“Želeli smo da budu sa nama iz jednog jedinog razloga, da pošaljemo jasnu poruku sa ovog mesta da su kosovske institucije koje su nadležne da pronađu ubicu Olivera Ivanovića pale na ispitu od prvog dana kada su radili neprofesionalni uviđaj i danas godinu dana posle nema ni dokaza ni imena ubice”, rekla je ona.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa.

Nevenčana supruga Olivera Ivanovića Milena Popović je jutros, zajedno sa maloletnim sinom , predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministom vojske Aleksandrom Vulinom (u vfreme hapšenja Olivera Ivanovioća bio zadužen za Kosovo i metohiju) i šefom Kancelarije za KIM Markom Djurićem zapalila sveću u Hramu Svetog Save.

Ubrzo posle Oliverovog ubistva Popović je angažovana kao savetnica premijerke Ane Brnabić.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare