Položeni venci i održan prigodan govor kod Spomenika revoluciji

VRANJE

Jedan od događaja kojim je obeležen Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu i polaganje venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta uz intoniranje hine “Bože pravde”.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni polanici Slaviša Bulatović i Milan Ilić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja, Dragan Sentić, predstavnici Policijske uprave, BIA i SUBNOR-a.

O značaju narodnooslobodilačke borbe govorio je gradonačelnik Milenković.

„Okupili smo se danas ovde pred Spomenikom revoluciji, koji čuva uspomenu na stradale oslobodioce Vranja, kako bismo, još jednom, podsetili na važnost njihove žrtve. Okupili smo se i da pokažemo značaj slobode u kojoj živimo već 76. godina, koliko je prošlo od završetka Drugog svetskog rata na našim prostorima. Obeležavanjem ovog datuma čuvamo od zaborava i činjenicu da je naš narod među onima koji su podneli najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata, kao i da podsetimo sadašnje generacije na antifašističku borbu i slobodarski duh koji negujemo do današnjih dana. To antifašističko opredeljenje je dragoceno jer nas trajno povezuje sa civilizacijskim vrednostima moderne Evrope. Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju naših predaka mi već 76 godina živimo slobodno. I upravo nas sloboda obavezuje da se svakog 7. septembra sa posebnim pijetetom sećamo svih stradalih, klanjajući se njihovim senima. Svesni smo da su stradanja naših predaka najveća cena kojom je plaćena sloboda”, istakao je Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare